EU-kommisjonen vil fortsatt jobbe for Plan S

ERC trakk seg i sommer ut av cOAlition S. Men det har ingen påvirkning på EU-kommisjonens holdning, slår kommisjonen fast.
Jean-Eric Paquet understreker at Europakommisjonen vil fortsette sitt samarbeid med Coalition S. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Jean-Eric Paquet understreker at Europakommisjonen vil fortsette sitt samarbeid med Coalition S.  Foto: Tore Oksholen

ERC (Det europeiske forskningsrådet) meldte i sommer at de ikke lenger ville være en del av cOAlition S.

Les mer: Ber om å respektere forskeres behov.

Planen er at all forskning finansiert av aktørene bak Plan S skal gjøres åpent tilgjengelig fra nyttår. Nå har altså ERC trukket seg ut at samarbeidet.

ERC viste i sin begrunnelse spesielt til at Plan S kan skape problemer for unge, uetablerte forskere.

Støtter Plan S

De unge forskerne selv har imidlertid bedt EU-kommisjonen om å sikre implementering av Plan S, selv om ERC har trukket seg. I et brev til EUs forskningskommisær Mariya Gabriel og generaldirektør for forskning Jean-Eric Paquet har fire organisasjoner samlet seg i en støtte til Plan S og åpen publisering.

Khrono har tidligere skrevet om de unge forskernes støtte til Plan S.

De fire organisasjonene Young Academy of Europe, Marie Curie Alumni Association, European Council for Doctoral Candidates og Junior Researchers og Global Young Academy sier i brevet at ERC ikke har diskutert sin beslutning med noen av dem.

Europakommisjonen står støtt

I et ferskt svarbrev svarer nå Europakommisjonens generaldirektør for forskning, Jean-Eric Paquet.

Paquet skriver at ERCs avgjørelse står for deres egen regning, og at ERC jobber selvstendig. «Vi verdsetter deres meninger og er glade for deres selvstendighet», skriver Paquet.

Samtidig er det Europakommisjonen som er ansvarlig for forsknings- og innovasjonsprogrammet Horisont Europa, påpeker han.

Les også: Disse skal ha ansvar for norsk deltakelse i Horisont Europa.

Han understreker at Europakommisjonen vil fortsette sitt samarbeid med Coalition S, og sørge for at åpen tilgang-rettighetene og -pliktene i Horisont Europa blir på linje med Plan S.  

Vil fjerne urettferdig system

Paquet skriver at det å sette offentlighetens interesse over alt, betyr å fjerne et system som setter betalingsmurer rundt forskning som er produsert med offentlige midler, et system han mener er grunnleggende urettferdig.

Han forstår imidlertid at å endre det akademiske publiseringssystemet til full åpen tilgang krever endringer på mange nivåer. Blant annet må det gå hånd i hånd med en reform av hvordan institusjoner og finansierere vurderer forskere. En reform av det nåværende belønningssystemet er svært viktig for unge og nyutdannede forskere, mener han.

Administerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, har tidligere sagt til Khrono at ERCs avgjørelse kom som en stor overraskelse.

Les også: Plan S kan bryte med akademisk frihet.

Les mer: Plan S utsatt med ett år.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Legger «tyskervits»-varsel mot Vagstad dødt

Forskerforbundet har behandlet varselet mot tillitsvalgt Steinar Vagstad ved Universitetet i Bergen og konkludert med at Vagstad ikke har gjort noe galt.

Eikrem vs. Filter Nyheter:

PFU behandler saken onsdag

Øyvind Eikrem beskylder Filter Nyheter for ukritisk kildebruk og å komme med påstander som ikke kan etterprøves. Avisa svarer at Eikrem bagatelliserer det innvandrerfiendtlige innholdet på Facebook-sida avisa kopler ham til.

UA-serie: NTNU etter korona

Er fysisk læringsmiljø vårt svar på enekontor?

Situasjonen for mange studenter er på flere måter skremmende.

Fem nye smittetilfeller ved NTNU

En bekreftet smittet ved NTNU på Dragvoll, og fire ved NTNU i Gjøvik.