Ny rapport:

Plan S kan bryte med akademisk frihet

Å tillate bearbeidelser av akademiske publiseringer kan bryte med akademisk frihet, konkluderer ny rapport.
 
        
            (Foto: Skjermdump)

  Foto: Skjermdump

I Plan S legges det opp til at forskningen skal publiseres med en Creative Commons-lisens.

Det finnes flere ulike CC-lisenser, som beskytter opphavsretten på ulike måter.

– Plan S forutsetter CC BY-lisensen, som bare krever navngivelse, forteller Torger Kielland til Forskerforum.

Les mer om CC-BY-lisensen og Forskerforbundets innvendinger her.

Ny rapport

Kielland er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og har i en ny rapport for Unit vurdert hvordan disse lisensene forholder seg til norske regler om opphavsrett og akademiske friheter.

Med CC BY, som den mest åpne, er det også lov å bruke verket kommersielt og det er lov å både endre og bygge videre på arbeidet, så lenge det blir informert om.

– Jeg er ganske kritisk til bruk av den lisensen, fordi den gir en så vid tillatelse til bearbeidelser og det er også uklart i hvilken grad man har en forpliktelse til å angi klart hva som stammer fra hvem, sier Kielland til Forskerforum.

Kielland mener at det kan komme i strid med idealet om akademisk frihet, der man skal kunne stå inne for det man selv publiserer og ikke bli tillagt andre standpunkter.

– Hvis man fullt ut benytter seg av muligheten til bearbeidelse som ligger i CC BY, så kan det oppstå tvil om hvem som har skrevet hva og det kan oppstå bearbeidelser som forfatteren ikke kan stå inne for. Det er uheldig for akademisk frihet og integritet, sier Kielland til Forskerforum.

Les også: Plan S utsatt med et år.

– BY-ND burde vært hovedregelen

CC BY-lisensen er hovedregelen, selv om den siste revisjonen av Plan S åpner for at man også kan bruke en lisens som heter CC BY-ND. Den tillater også kommersiell bruk, men forbyr bearbeidelser.

Kiellands konklusjoner støtter at CC BY-ND burde vært hovedregelen, heller enn et unntak.

Ifølge Kielland vil også Universitets- og høyskoleloven brytes dersom de som finansierer forskning krever at forskere publiserer alt i åpne tidsskrifter, fordi da vil ikke forskerne selv kunne bestemme hvor og hvordan forskningen skal publiseres.

Unit ber om innspill på rapporten.

Les også: Endrer ikke publiseringsindikatoren.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.