Carlos Moedas etterlyser interesse for forskning

Brussel: - Jeg har sett lite interesse fra de store EU-nasjonene for å ta ansvar for vitenskap og innovasjon, sier avtroppende EU-kommissær Carlos Moedas.

EUs «forskningsminister» Carlos Moedas møtte de skandinaviske universitetsrektorene tirsdag, blant annet NTNUs Anne Borg.
Publisert Sist oppdatert

- Mariya Gabriel er et godt valg, slår Moedas fast noen minutter etter at det tirsdag ble kjent at hun er innstilt som hans etterfølger. Bulgarske Gabriel blir i så fall kommissær for innovasjon og ungdom med forskning i porteføljen.

Moedas har nettopp fått nyheten på telefon da Universitetsavisa intervjuer ham.

Innstillingen skal opp til behandling i EU-parlamentet, og man er forberedt på at det kan komme endringer der.

Gabriel har tidligere vært kommissær for digitalisering. Moedas er full av lovord når det gjelder hennes kompetanse.

- Hun er en fantastisk kommissær, og jeg er beæret over å overlate ansvaret videre til henne.

Samtidig med offentliggjøringen av hvem som innstilles som medlemmer i «EU-regjeringen», kommer det også fram nye inndelinger i ansvarsområder. Som i nasjonale regjeringer kan et område få nye titler.

I dette tilfellet er Gabriel nominert med tittelen kommissær for innovasjon og ungdom, hvor forskning, utdanning og kultur er lagt inn. Også disse titlene kan endres underveis.

På spørsmål om hva man skal tolke ut av at hverken «vitenskap» eller «forskning» er nevnt i tittelen hennes, avviser Moedas å svare før han har vært på kontoret sitt og undersøkt saken nærmere.

- Uansett vil vitenskap være en del av hennes portefølje, poengterer Moedas.

Skuffet

UA intervjuer Moedas like etter at han tilbrakte en time sammen med de skandinaviske universitetsrektorene som besøker Brussel disse dagene. Like før hadde han fått blomster og trampeklapp fra fullsatt sal. Om kort tid er hans tid som EUs «forskningsminister» over.

Den utgående EU-kommissæren for forskning og innovasjon uttrykker en viss skuffelse over det han har opplevd som manglende engasjement fra de større medlemsnasjonene i å besette stillingen etter ham.

- Jeg synes jeg har sett lite interesse, iallfall i medier og i offentligheten ellers, fra de store EU-nasjonene, for å ønske å ha ansvaret for vitenskap og innovasjon. Dette gjorde meg litt skuffet, for jeg synes det området er virkelig viktig, og da ville det vært fint om flere viktige land ville ønsket seg dette området. Men når det er sagt, vil jeg understreke at Mariya Gabriel er et meget godt valg, sier Moedas.

Man regner med at Jean-Eric Paquet vil fortsette som kommisjonens generaldirektør.

- I front er pri 1, 2 og 3

Før det nordiske rektormøtet her i Brussel ble det uttrykt en viss uro for at blant annet britenes utgang av EU skal bidra til at fokuset på å være fremragende i forskningen blir svekket nå som man går over i Horisont Europa.

Men slik uro er helt ubegrunnet, forsikrer Moedas.

- Prioritet 1 er å være fremragende, det samme er prioritet 2 og 3. Det vil alltid være den drivende kraften i Horisont Europa. Jeg håper virkelig vi får til en god avtale med britene, men uavhengig av det er det ingen grunn til uro for at det skal skje noen endringer i prioriteringene her.

Liker nordisk mentalitet

Carlos Moedas besøkte Trondheim og NTNU under Starmus-festivalen. Han uttrykker stor begeistring for nordisk mentalitet, ikke minst når det kommer til innovasjon, som han er særlig opptatt av.

- Jeg liker virkelig den nordiske mentaliteten svært godt. Jeg har lært så mye av dere over årene. Dere har et grunnleggende system for innovasjon, dere har et samfunn med flat struktur, dere har et utdanningssystem hvor det er lov til å utfordre foreldre, lærere, autoriteter , Dette er gunstig for alle former for innovasjon, fordi det er et system for frihet. Det er inspirerende.

Innovasjon er hjertebarnet

- Hva blir de store utfordringene for din etterfølger?

- Jeg håper vi kan holde oss i samme retning: fremragenhet, systemet for innovasjon (European Innovation Council, red.anm.) og våre fem misjoner, sier Moedas.

EIC ble sjøsatt i 2017 av Europakommisjonen, og er for en vesentlig del resultat av Moedas' innsats. Hensikten er å styrke arbeidet for å gjøre vitenskapelige oppdagelser om til business.

- Om du skal plukke ut noe du er mest fornøyd med fra din tid som kommissær, hva vil det være:

- Det er arbeidet med EIC, slår Carlos Moedas fast.