Har fått milliarder fra Horisont 2020

Siden mai måned har norske forsknings- og innovasjonsaktører fått mer enn 2,2 milliarder kroner fra EU-programmet Horisont 2020.

– Norge må også ta ansvar for å bidra til å utvikle nye vaksiner under covid-19. CEPI er vårt fremste verktøy for dette, sier Bent Høie.
– Norge må også ta ansvar for å bidra til å utvikle nye vaksiner under covid-19. CEPI er vårt fremste verktøy for dette, sier Bent Høie.
Publisert Sist oppdatert

Det viser nye tall fra Kunnskapsdepartementet. Én av milliardene har gått til vaksinekoalisjonen Cepi, som har hovedkontor i Norge.

Siden programmet startet i 2014 har næringsliv, offentlige virksomheter og akademia i Norge hentet hjem rundt 13,6 milliarder kroner, som utgjør 2,46 prosent av pengene i EU sitt forsknings- og innovasjonsprogram.

Minister for forskning og høyere utdanning, Henrik Asheim (H), er imponert over at norske aktører gjør det stadig bedre i konkurransen om EU-midlene.

– Jeg har stor tro på at de skal klare å levere sterkt også i årene framover når det nye programmet starter opp. På sikt mener jeg målet må være at Norge får mer penger igjen enn vi putter inn, sier han.

Det neste rammeprogrammet starter opp i 2021 og har fått navnet Horisont Europa.

Vaksinekoalisjonen CEPI, som har hovedkontor i Noreg, har fått 1 milliard kroner til prosjektet Covid-19 vaccines. Disse midlene vil bli kanalisert til fleie utenlandske miljø. Målet er ei rask utvikling av de mest lovende Covid 19-vaksinekandidatene, og sikre at disse blir klare til å produsere i stor skala. CEPI har mellom anna gitt penger til ni vaksinekandidater, åtte av disse er nå er i klinisk utprøving. Blant de som er kommet lengst er vaksinene til Moderna og Oxford/AstraZeneca.

– Norge må også ta ansvar for å bidra til å utvikle nye vaksiner under covid-19. CEPI er vårt fremste verktøy for dette. Det norske bidraget har satt CEPI i stand til å foreta investeringer som øker mulighetene for at vi snart får tilgang til vaksine mot covid-19, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.