Ola Borten Moe går av som statsråd

Ola Borten Moe går av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter å ha brutt regjeringens habilitetsregler.

Ola Borten Moe går av som forsknings- og høyere utdanningsminister.
Publisert Sist oppdatert

Det blir klart etter en pressekonferanse fredag ettermiddag.

- Jeg trodde fram til i dag at det skulle være mulig å rydde opp i det her som minister. Det ser jeg nå at ikke er mulig, sier Borten Moe.

- Dette er mitt eget ansvar og noe jeg beklager svært sterkt, sier Borten Moe.

Borten Moe går også av som nestleder i Senterpartiet, og kommer ikke til å ta gjenvalg til stortingsvalget i 2025.

I et intervju med E24 innrømte forsknings- og høyere utdanningsminister og nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe at han brøt regjeringens habilitetsregelverk da han i januar deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo.

Innrømmer skyld

Borten Moe begynte konferansen med å fortelle at han på ulike tidspunkt siden april i fjor handlet aksjer i Kongsberg Gruppen, Yara og Sparebank 1 Midt-Norge.

– Jeg hadde ikke noe konstitusjonelt ansvar for disse selskapene, og tenkte derfor at dette var helt greit, sier den tidligere ministeren.

Samtidig erkjente statsråden at aksjehandlene har medført brudd på både habilitetsreglene og regjeringens egne habilitetsregler.

- Jeg er veldig lei for den situasjonen jeg både har satt meg selv og regjeringen i. Jeg skjønner fullt ut alle de reaksjonene som har kommet, og alle de spørsmålene som har blitt stilt.

Ønsket å fortsette

Tidligere i dag fortalte Borten Moe at han ønsket å fortsette som minister etter habilitetsbruddet.

Flere tok da til orde for at han burde gå av som statsråd, noe han nå gjør.

- Jeg har hatt bedre dager enn det her, og det blir sikkert også en humpete tid framover, sa den tidligere ministeren.

Skal undersøkes

Tidligere i dag meldte E24 at Økokrim vil undersøke Ola Borten Moes aksjekjøp.

– Vi kommer til å undersøke denne saken nærmere, for å se om det er grunnlag for å åpne en etterforskning. Innsidehandel er en aktuell bestemmelse å se nærmere på, sa Økokrim-sjef Pål Lønseth til E24.

Leder Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget Peter Frølich (H) har også opplyst om at de iverksetter undersøkelser av Ola Borten Moes aksjekjøp. Dette meldte NTB tidligere i dag.

– Det vil bli iverksatt undersøkelser fra kontrollkomiteens side. Det blir antakelig et møte i komiteen om dette kommende torsdag, sa Frølich i en pressemelding.