Nå er dette Gløshaugen-bygget prisbelønt

Samarbeisprosjektet mellom NTNU og Sintef, ZEB, mottar Statens pris for byggkvalitet.

Bygget sto ferdig under koronapandemien og måtte åpnes noe senere på grunn av restriksjoner.
Publisert Sist oppdatert

- Dette er et bygg som NTNU skal være stolte av. Det skal brukes både som laboratorium og kontor- og læringsareal, sier dekan Olav Bolland som har vært leder av styringsgruppen for byggeprosjektet og nå som leder av sameiestyret for ZEB-laboratoriet.

Bygningen som åpnet på Gløshaugen i fjor vår blir årets mottaker av Statens pris for byggkvalitet.Bygningen er et samarbeid mellom NTNU og Sintef og ZEB står for Zero Emissions Building, altså nullutslippsbygg. Universitetsavisa var til stede under byggets offisielle åpning i mars 2021.

Tema for årets pris var klimatilpasning. Klimaet i Norge har alltid stilt strenge krav til utforming av bygninger, men global oppvarming forsterker nå sårbarheten til det bygde miljø, og bygningskonstruksjoner og infrastruktur må tåle enda større påkjenninger.

Dette skriver Sintef i en pressemelding.

- Som navnet sier, er ZEB-laboratoriet et laboratorium for å utvikle nullutslippsbygg. I tillegg er det et laboratorium for å utvikle og prøve ut løsninger som gjør våre bygg og omgivelser mer robuste for et klima i endring. Dette er hovedfokus i SFI Klima 2050. Synliggjøring av arbeidet vårt gjennom denne prisen er både gledelig og oppmuntrende, og det tydeliggjør hvor viktig dette arbeidet er, sier sjefforsker Berit Time i SINTEF, som leder Klima 2050 sammen med professor Tore Kvande ved NTNU, i en pressemelding.

Store solcellepanel er en viktig del av hva som gjør bygget såpass klimavennlig.

Unikt kunnkapssenter

Bygget var det første i verden til å bruke biovoks til varmelagring. Biovoks brukes som et faseforandringsmateriale som kan absorbere og slippe løs varme når det veksler mellom flytende og fast form. Det muliggjør for eksempel å lagre varme fra dagen før, som kan brukes neste morgen.

Bygget er også koblet på energisystemet på Gløshaugen og bidrar med strøm inn i det systemet.

Fakta

ZEB

ZEB-laboratoriet i Trondheim er et klimatilpasset nullutslippsbygg (Zero Emission Building) og et nasjonalt forskningslaboratorium, ledet av NTNU og SINTEF. Regntette og luftede solceller erstatter tradisjonell taktekning, og byggets design tilpasser seg vind og vær. Et permeabelt dekke, to regnbed og øvrig grønt areal, gir en lokal fordrøyning av vannet i tillegg til et magasin. Løsningene for klimatilpasning brukes i forskning.

- Dette var stas. Å vinne denne høythengende prisen er en ekstra klapp på skulderen til de som har jobbet med prosjektet fra start til slutt. Jeg er veldig glad og stolt i dag på vegne av gjengen. Takk til våre gode samarbeidspartnere – uten samspillet mellom oss hadde ikke dette vært mulig, sier konserndirektør Siri Hunnes Blakstad i SINTEF.

Statens pris for byggkvalitet skal løfte fram nye førebilete som har framifrå byggkvalitet og er eit resultat av gode og innovative byggeprosessar, iølge Direktoratet for byggkvalitet

- ZEB-laboratoriet er et unikt kunnskapssenter for bærekraftig bygging som viser hvordan vi kan tilpasse oss klimaendringene, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp), som i dag delte ut prisen.

30 forslag til årets pris

Det kom inn 30 forslag til årets pris. I tillegg til ZEB-laboratoriet kom også Thorvald Meyersgate i Oslo til finalen.

- Vi i juryen er glade for at departementet har satt klimatilpasning som tema for årets pris. En del utbyggere har klimatilpasning godt implementert i sine prosjekter, men vi tror mange fortsatt er i startgropa her, sa juryleder Bård Folke Fredriksen da finalistene var klare.