Stålspets ble NTNU-kunstner - yngstemann tok kritikerprisen

Lisa Stålspets blir NTNU-kunstner i 2015, mens blakk bachelorstudent stakk med kritikerprisen.
Vinnere. Fra venstre: Øyvind Sørfjordmo, Lisa Stålspets, Henrik Skotte & Gunnar Wærness.  
        
            (Foto: Trøndelagsutstillingen. )

Vinnere. Fra venstre: Øyvind Sørfjordmo, Lisa Stålspets, Henrik Skotte & Gunnar Wærness.   Foto: Trøndelagsutstillingen.

Trøndelagsutstillingen er midt-Norges variant av høstutstillingen, og i år er i alt 18 kunstnere representert. Se verkene her.

Årets kritikerpris gikk til utstillingens yngste deltaker, Øyvind Sørfjordmo. Han går på 3. året på bachelorstudiet ved Kunstakademiet i Trondheim – NTNU.

Valget i år ble foretatt av Ingvild Krogvig, kunsthistoriker og ansvarlig redaktør for Kunstkritikk.

Pengelens kunstner

I en pressemelding fra Trøndelagsutstillingen begrunnes valget av Sørfjordmo slik: 

- Kunstneren som får årets kritikerpris skrev i et notat som ledsaget søknaden: «I slutten av 2013 hadde jeg lite penger og brukte derfor mye tid på å finne noe som kunne ta den dyre lerretsdukens  plass. Tungt metall ble svaret.»

Vinneren skriver seg dermed inn i den myriadiske familien av kunstnere som har klart å forvandle materielt armod til kunstnerisk velstand. Arbeidene hans, som består av gammelt metall funnet i konteinere, søppeldynger og bakgårder, er både flamboyante og loslitte, stramme og skrukkete. Sørfjordmos arbeider tilhører en ny æra, i følge Ingvild Krogvig.

Hun understreker at det fortsatt er snakk om restprodukter, men de er angrepet med slegge – et verktøy kunstneren omtaler som ”sin pensel” – og påført gnistrende lag av maling og lakk. Videre: "De er skulptur i den forstand at de buler og vrenger seg ut fra veggen, men også fordi de er så menneskelige i sine proporsjoner. Samtidig er det påfallende hvor godt disse plastiske verkene fungerer som maleri.”

Les hele begrunnelsen her.

Særegne Stålspets

I og med at det var pengemangel som satte i gang bevegelsen som førte til selve verket, kommer nok også prisen godt med. Sørfjordmo får nemlig en plakett og et stipend på 50.000 kroner. Verkene hans, "Uten tittel I og II" vises på Trøndelag Senter for samtidskunst.

Samtidig ble Lisa Stålspets utnevnt til årets NTNU-kunstner. Hun mottar et stipend på 20 000 kroner, og utnevnelsen åpner for samarbeidsprosjekter mellom kunstneren og NTNU. Valget ble foretatt av Trøndelagsutstillingens jury sammen med en representant for NTNU. Kandidater i denne kategorien, skal være deltagende kunstnere med utdanning fra NTNU Kunstakademiet i Trondheim.

Begrunnelsen for å velge Lisa Stålspets, er at hennes arbeider "har et helt særegent og lett gjenkjennelig uttrykk. Skulptur, tegning og video kombineres ofte i ett og samme verk til et helhetlig univers.”  Se kunstnerens verk her.

Videre heter det at arbeidene som ofte forestiller fiktive dyr og landskap, er poetiske og utforsker forskjellige måter å se virkeligheten på. Verket som vises på Trøndelagsutstillingen er spesielt utarbeidet til utstillingen og er et godt eksempel på Stålspets’ “metode”.

Årest debutantpris gikk til kunstnerduoen Henrik Skotte & Gunnar Wærness for kunstprosjektet "Brødet og Eselet av Brødet og Eselet", en  installasjon som består av tegninger, masker, gjenstander, video med mere. Verket fyller et helt rom i Trondhjems Kunstforening.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ei innføring i studentdemokratiet

«Ikkje nøl med å ta kontakt. Vi er her for deg, og ingenting er for smått eller for stort!» skriv leiaren for Studenttinget ved NTNU i denne ytringa.

Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter

Amazon, Microsoft og Intel setter verden i fare med utvikling av drapsroboter, heter det i en nederlandsk rapport.

Gjesteskribenten:

Ble media misbrukt av aktører i IHS-konflikten?

Det er å håpe at redaksjonene i UA og Khrono diskuterer sin dekning av IHS-saken nå i ettertid med et selvkritisk blikk.

Fire NTNU-ansatte melder om seksuelle overgrep

Fire NTNU-ansatte har opplevd at noen har skaffet seg seksuell omgang med dem ved bruk av vold, eller har følt seg tvunget, truet eller presset til seksuell omgang de siste 12 månedene.