DN: Tidligere NTNU-rådgiver kan få ny ministerpost

Dagens Næringsliv erfarer at leder i Trondheim Tech Port, Karianne Tung, blir digitaliseringsminister i Støre-regjeringen.

Det ligger an til utskiftninger i regjeringen Støre neste uke. Ifølge DN ligger et velkjent navn ved NTNU og i teknologimiljøet i Trondheim an til å komme inn i en ny-gjenopprettet ministerpost.
Publisert Sist oppdatert

DN skriver at de erfarer at Jonas Gahr Støre vil skifte ut regjeringsmannskapet i neste uke, muligens allerede mandag. Ifølge DNs kilder er det svært aktuelt at han da kommer ut med en ny ministerpost og at den går til Karianne Tung. 

Tung har siden 2020 vært daglig leder i Trondheim Tech Port. En interesseorganisasjon som skal promotere Trondheim som teknologihovedstad. Organisasjonen har tette bånd til både næringsliv i regionen og NTNU. 

Aktiv i campussamlingsdebatt

Tidligere har Tung vært Ap-politiker, blant annet som leder i Trøndelag arbeiderparti. Det vervet ga hun opp i 2017, da hun ble kommunikasjonsfaglig seniorrådgiver for myndighetskontakt og lederstøtte ved NTNU.

Selv om hun forlot universitetet for å ta over i Tech Port, har hun vært aktiv i UAs spalter i tilknytning til campusprosjektet. Etter milliardkuttene i Norsk havteknologisenter og campussamlingsprosjektet sa Tung at regjeringen Støre står i fare for å være den regjeringen som sviktet da det virkelig gjaldt

Da NTNUs styre diskuterte hvorvidt campusprosjektet skulle videreføres tidlig i år oppfordret hun tydelig til å «sette spaden i jorda».

Skulle DNs spådom vise seg å stemme vil Tung bli Norges tredje digitaliseringsminister noensinne. Regjeringen Støre har ikke per i dag noen i denne stillingen. Regjeringen Solberg utnevnte i 2019 Nikolai Astrup. I 2020 ble en annen Trondheimspolitiker, Linda Hofstad Helleland, distrikts- og digitaliseringsminister, også for Solberg.

Ligger an til flere endringer i regjering

I dag har Ap 11 statsråder og Senterpartiet åtte. Årsaken til at Støre nå kan utvide regjeringen og la Ap få en ekstra minister ligger ifølge Dagens Næringsliv i en hemmelig avtale, en såkalt B-protokoll, som ble forhandlet frem under forhandlingene med Sp på Hurdal om regjeringsmakten høsten 2021.

Medier har tidligere meldt at Klima- og miljøminister Espen Barth Eide er kandidat til å overta jobben som utenriksminister fra Anniken Huidtfeldt. Ifølge VG kan Ap-nestleder Tonje Brenna være på vei fra Kunnskapsdepartementet og over til ny post som arbeidsminister. Stillingen besittes i dag av Marte Mjøs Persen.

Følg UA på Facebook og Instagram.