Jonas Gahr Støre etter kraftige reaksjoner: åpner for diskusjon om Ocean Space Centre

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) står fast på at Ocean Space Centre skal realiseres. Nå vil han sette seg ned og lytte.

- Jeg er for Ocean Space Centre, hevder Jonas Gahr Støre, her på snarvisitt ved NTNU. Daværende prorektor for forskning Bjarne Foss setter seg bak rattet.
Publisert Sist oppdatert

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett går regjeringen inn for å utsette det nye havforskningssenteret i Trondheim. Det har vakt kraftige reaksjoner – også fra LO og Arbeiderpartiet i Trøndelag.

Nå bekrefter statsministeren at han er villig til å diskutere saken i Stortinget.

– Det er vi alltid. Jeg er for Ocean Space Centre. Vi skal ha det, sier Støre til NTB.

Han sier han skjønner at regjeringens forslag kan være skuffende. Nå vil han lytte til kritikken som kommer.

– Jeg er en av de sterkeste støttespillerne for Ocean Space Centre. Jeg har vært det i alle år. Regjeringen er for. Dette ønsker vi. Dette trenger vi, sier Støre.

– Men samtidig har vi sagt at store offentlige byggeprosjekter har vist et fellestrekk de siste årene. De sprekker, blir for dyre, og det er utfordringer med kostnadskontroll. Da er det ofte klokt å ta en fot i bakken og gjennomgå det, fastholder han.

Utsettelse splitter Arbeiderpartiet

Ap-topper i Trøndelag er rasende på egen regjering etter forslaget om å utsette Ocean Space Centre i Trondheim, og kritikken hagler fra flere hold.

– Dette må være et arbeidsuhell som må rettes opp. Prosjektet kan ikke utsettes. Det er i gang. De ansatte har flyttet ut, man har flyttet 1000 studenter, sier fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, til NTB.

Regjeringens forslag påfører prosjektet en ekstrakostnad på 1 milliard kroner, mener han.

– Det tar i realiteten livet av prosjektet, som skal sikre Norge teknologiutvikling og industrialisering i det grønne skiftet, sier Sandvik.

Byggingen av havforskningssenteret bør utsettes til senest 2025, foreslår regjeringen. De reduserer bevilgningen til prosjektet med 405 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for 2022.

Ber om møte med partiledelsen

Årsaken til utsettelsen er usikkerhet om kostnadene ved prosjektet, blant annet på grunn av økte materialkostnader.

– Prosjektet består for en stor del av stål og betong, som har hatt en betydelig prisvekst det siste året, heter det i budsjettdokumentet.

Sandvik er sterkt kritisk til egen regjering.

– Dette er fullstendig uholdbart. Jeg ble rasende da jeg fikk høre det, sier han til Adresseavisen.

Også ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, er opprørt over utsettelsen og kaller forslaget fra egne partifeller «fryktelig dårlig».

– Jeg har allerede bedt om møte med partiledelsen, for dette er alvorlig, sier Ottervik til avisen.

Prosjektet er allerede i gang

Prosjektet må omarbeides og det bør kuttes kostnader, mener regjeringen. Muligheten for oppstart neste år skal vurderes i statsbudsjettet for 2023.

Men det er allerede inngått kontrakter i prosjektet, påpeker Olav Bolland, som er leder for styringsgruppa, til Nidaros.

– Ocean Space Centre er et prosjekt som ble godkjent for finansiering av Stortinget for bare et halvt år siden, og prosjektet er i gang. Vi har begynt å inngå kontrakter og flytte folk. Da er dette et sent stopptidspunkt, sier han.

Forskningssenteret ble lansert som et av verdens mest avanserte anlegg for forskning og undervisning på hav. Teknologi til havvind og en mer miljøvennlig olje- og gassektor er blant det som etter planen skal utvikles her.

Det vil ta minimum to år før prosjektet kan starte opp igjen hvis det stanses nå, tror Sandvik.

– Da må Equinor og andre store selskap kjøpe denne teknologien og utvikle den andre plasser i verden, sier han.

LO vil stanse utsettelsen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil stoppe forslaget om utsettelse.

– Nå kom den store havvindsatsingen i går, og vi skal skape nye arbeidsplasser rundt om langs hele kysten. Da spiller Ocean Space Centre en viktig rolle. Derfor stiller vi oss litt spørrende til at regjeringen valgte å kutte akkurat der. Vi syns rett og slett det er litt merkelig, sier Følsvik til NTB.

Også president Lars Olav Grøvik i Tekna viser til havvindsatsingen regjeringen la fram onsdag.

– Her slår regjeringen beina under egne ambisjoner for havområdet med økt fornybar energiproduksjon, eksport og vekst i havnæringene og bedrifter langs hele kysten, sier han.