FHI frykter smittespredning på fester og i fadderuka

Studiestart nærmer seg, og Folkehelseinstituttet er bekymret for fadderuka etter flere smittetilfeller på fester den siste tiden. 
Faddere i aksjon for noen år siden: I år blir retningslinjene for faddernes aarbeid utarbeidet med ekstra omhu. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Faddere i aksjon for noen år siden: I år blir retningslinjene for faddernes aarbeid utarbeidet med ekstra omhu.  Foto: Tore Oksholen

– Festing blant unge og spesielt fadderukene som nå skal i gang på universiteter og høyskoler, er noe vi ser på med bekymring, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Viruset kan spre seg blant unge

Vold advarer om at viruset lett kan spre seg og starte store utbrudd. Hun fremhevet også at unge ofte får milde symptomer på koronasmitte.

– Det er viktig at studenter kan møtes og bygge sosiale nettverk, men vi advarer mot å samle store mengder folk, særlig blandet med alkohol, uttalte hun.

Det er avdekket 28 tilfeller av koronasmitte etter en rekke fester vest i Oslo i helgen. Flere smittetilfeller i Bergen knyttes også til de festene.

Høie mener folk har forstått reglene

Helse- og omsorgsminister Bent Høie tror at de fleste har fått med seg kravet om maks 20 personer på private sammenkomster og énmetersregelen.

– Jeg tror ikke vi skal peke på ungdom. Jeg tror òg vi kan se at mange voksne i sommer har slappet litt ekstra av, men vi ser jo at det er en økt smitte blant ungdom, sa Høie.

Statsråden fremhevet at det fremdeles er viktig at ungdom tar ansvar under pandemien.

– Det er viktig for oss å få fram òg til ungdom at selv om de ikke føler at de er i risikogruppen, så ser vi at de kan spille en viktig rolle i smittespredningen, og det betyr at de kan bringe smitten videre både til foreldre, besteforeldre og søsken som er i risikogruppen, sa han.

Skal følge smittevernrådene

Også Norsk studentorganisasjon (NSO) understreker at studentene og studentorganisasjonene er klar over viktigheten av gode smittevernrutiner.

– Arrangørene har gjort en jobb for å lage gode studiestarter i tråd med retningslinjene, som har krevd mye nytenking. Det er de samme retningslinjene som ligger til grunn når studiestarten starter, som arrangørene har planlagt for, sier leder i NSO, Andreas Trohjell.

Han understreker at fadderukene spiller en viktig rolle for studentenes trivsel.

– Uten fadderuker frykter vi at antallet studenter som lider av ensomhet, vil øke, og at dette vil gi mer frafall, sier Trohjell.

– Psykisk helse og tilhørighet er viktig for gjennomføring av utdanning. Her er studiestart et av de mest effektive tiltakene, legger han til.

Han understreker likevel at det også er viktig at hver enkelt student tar ansvar for å overholde smitteverntiltakene.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.

Forskningsdagene:

Åpen forskning er et gode for alle

Den raske utviklingen av datateknologi og håndtering av store datamengder gjør utvidet bruk av forskningsdata mulig for mange.

Utrettelig mas om arbeidslivsrelevans

Arbeidslivsrelevans er ikke fyrlykten institusjonene bør styre alle studieprogrammer etter.