- Vi må slutte å kjefte på hverandre

- Det er urettferdig å snakke om «studentene» som om alle norske studenter har sittet i Frognerparken, sier Henrik Asheim.
- Vi må slutte å snakke om skyld og skam, men heller oppfordre til fornuftig oppførsel, oppforder Henrik Asheim. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Vi må slutte å snakke om skyld og skam, men heller oppfordre til fornuftig oppførsel, oppforder Henrik Asheim.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Statsråden berømmer fadderforeninger og rektorer for å ha gjort mye bra arbeid i forbindelse med fadderukene.

To dager har gått siden universitetene åpnet campusene for nye studenter, og det har gått en kule varmt i debatten omkring fadderukene. Utagerende festing, i Frognerparken i hovedstaden og på plener og grøntarealer i de større studentbyene omkring i landet, har fått flere til å ta til orde for å avlyse hele fadderukene. Universitetet i Bergen avlyser kveldsarrangement. Oslos byrådsleder Raymond Johansen truer om å be om at fadderarrangement i Oslo blir avlyst.

Det siste synes ikke forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim er noen god ide.

LES OGSÅ: Studenter ved UiB og NTNU smittet

- Nei, det vil være veldig dumt. At UiB avlyser kveldsarrangement er forståelig, men fadderukene som sådan er av stor betydning for ferske studenter. Det er gjennom disse tiltakene at førsteårsstuderende blir kjent med institusjonene. Jeg vet at det gjøres mye bra arbeid her, ikke minst på dagtid, sier ministeren.

LES OGSÅ: Avlyses fadderuka, får det konsekvenser

LES OGSÅ: Uaktuelt å avlyse fadderarrangement

- Dette var vi forberedt på

- Da du gikk ut tidlig i mai og ga klar beskjed om at campusene skulle være åpne for studentene fra kommende studiestart. Tok dere i regjeringa høyde for dagens situasjon, med raskt voksende smittetall særlig blant de unge voksne, da du kom med den erklæringen?

- Ja, vi var veldig forberedt på det. Vi visste at mange kom til å feriere utenlands, samt at folks adferd kunne bli mer løssluppen. Men vi ville være tydelige på at norske campuser skulle være åpne. Derfor er jeg glad for at det har vært gjort så mye bra arbeid for både universitetsledere og blant studenter for å forberede for trygge omgivelser ved studiestart.

Slutt med skam og skyld

- Men så var det all festingen ... Mange har reagert på det. Har noen blitt i overkant moralistiske i sine reaksjoner?

- Jeg er i hvert fall enig med helseministeren i at man skal la være å bruke ord som skam og skyld, men heller oppfordre til fornuftig opptreden, sier Asheim, og legger til:

- Dessuten er det urettferdig å snakke om «studentene» - som om alle har vært i Frognerparken og festet. Vi må i det hele tatt slutte å kjefte, men heller ta vare på hverandre.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

Nedstenging vil gi mer ensomhet

- For å sette det på spissen: Hva er du mest urolig for – koronasyke studenter og derav engstelige eldre forelesere, eller ensomme førsteårsstudenter?

- Jeg er aller mest bekymret for at smittekurven stiger mest i gruppen unge voksne. Folk i denne gruppen kan være syke uten å merke det, noe som i neste omgang kan føre til økt smitte og dermed en større nedstenging enn vi har behov for i dag. Det vil kunne føre til mer ensomhet blant unge studenter. Det må vi gjøre alt vi kan for å unngå, sier Asheim.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jobb utenfor UH-sektoren gir større trivsel

Ansatte med doktorgrad som arbeider i private og offentlige bedrifter er mer fornøyde enn dem som arbeider ved et universitet eller en høyskole.

Genusdoktrinen:

Hevder kjønnsforskere vil overstyre universitetene i Sverige

I en fersk bok hevdes det at svenske myndigheter driver fram en kjønnskamp ved universitetene.

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.