Studenter som reiser til disse landene kan få mer stipend av Lånekassen

Fra høsten av vil studier i seks land gi deg inntil 4 277 kroner ekstra i stipend hver måned.

De som studerer i et av landene med ekstra stipend kan få utbetalt inntil 194 460 kroner for ett studieår.
Publisert Sist oppdatert

Studenter som tar hele eller deler av utdannelsen i Brasil, India, Kina, Japan, Sør-Korea eller Sør-Afrika, kan få 4 277 kroner ekstra i stipend hver måned. Det skriver Lånekassen i en pressemelding fredag.

– Vi håper det ekstra stipendet kan bidra til at flere nordmenn vurderer å studere i disse landene, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Lånekassen.

Rundet 850 nordmenn studerer dette studieåret i ett av de utvalgte samarbeidslandene. 

Øker stipendet

Studieåret 2022-2023 ble det innført ekstra stipend for utvekslingsstudenter i landene på 2675 kroner i måneden. Årsaken for ordningen er at landene er strategisk viktige samarbeidsland for Norge, og man ønsker dermed at flere skal velge å studere der.

Fra høsten øker stipendet til 4277 kroner. Samtidig utvides ordningen til til å gjelde for studenter som tar hele graden sin i landene. I dag er de fleste av de som studerer i de seks landene er utvekslingsstudenter, som har et utenlandsopphold som en del av en norsk grad.

- Landene er valgt fordi det er strategisk viktige samarbeidsland for Norge, og det er ønske om at flere skal velge å studere her. Det ekstra stipendet er ment å bidra til å rekruttere og er med på å gjøre utlandsoppholdsoppholdet mulig, sier Bjerke i pressemeldingen.

Originalt var også Russland på listen over land, men på grunn av krigen blir det ikke gitt støtte til oppstart av nye studier i Russland.

Ikke behovsprøvd

Basislånet, som er det vanlige studielånet, økes også fra neste studieår av. Det går fra 137 907 kroner til 151 690 kroner.

De som studerer i et av landene med ekstra stipend kan dermed få utbetalt inntil 194 460 kroner for ett studieår.

- Dette betyr at du kan få over 42 000 kroner ekstra i året hvis du velger å reise til spennende land som Brasil, India, Kina, Japan, Sør-Korea eller Sør-Afrika, sier Bjerke.

Det ekstra stipendet på opp til 42 000 kroner ekstra i året blir ikke behovsprøvd i motsetning til basislånet. 

- Det vil si at det ikke blir gjort om til lån, selv om du for eksempel har inntekt eller formue over Lånekassens grenser, påpeker hun.

Følg UA på Facebook og Instagram.