Balchen tar av

Den gamle NTH-legenden Jens Glad Balchen tar endelig av, tre år etter sin død. Mannen som regnes som norsk kybernetikks grunnlegger, vant konkurransen om å pryde halen til et Norwegianfly.

Publisert Sist oppdatert
Siri Glad Balchen Eide er en stolt datter.

Nå er portrettet på plass, og i luftig svev over landet.

Norwegian har fått mye gratis tekstreklame gjennom sine nettbaserte avstemninger om hvilke norske personligheter som skal få portrettene opp på flyselskapets maskiner. avstemningene har vært regionale, og i hver av landets fire største byer har lokale helter kivet om å gå av med seieren. I Trondheim sto kampen i innspurten mellom Balchen og general Carl August Fleischer fra krigens dager.

- Svært hyggelig for oss som er etterkommere, og det er også en fin markedsføring av NTH og NTNU. Særlig er det hyggelig at det er en forsker som leder kåringen. Far var veldig NTH-tro og gikk ikke ut til bedre betalte jobber i næringslivet, sa datter Siri Glad Balchen Eide til UA da avstemningen pågikk.

Det var Jens Glad Balchen som bygget opp kybernetikkfaget ved NTH, og det ble en spydspiss for den grunnleggende forskningen og langsiktige studier innen automatiseringsfaget. "De fleste norske sivilingeniører i faget fikk sin utdannelse under ham og opplevde ham som en stor inspirator og ideskaper", står det å lese i Wikipedia.