Vil vite om doktorene lykkes på arbeidsmarkedet

I 2018 ble det avlagt 1564 doktorgrader i Norge. Nå vil statsråd Iselin Nybø vite hvordan de med doktorgrad klarer seg i arbeidslivet.
Iselin Nybø og Kunnskapsdepartementet har bestilt en undersøkelse for å finne ut hvordan det går med doktorene i arbeidsmarkedet. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Iselin Nybø og Kunnskapsdepartementet har bestilt en undersøkelse for å finne ut hvordan det går med doktorene i arbeidsmarkedet.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Kunnskapsdepartementet har nå bedt Nifu om å undersøke hvorvidt doktorgradsutdanningene forbereder kandidatene godt nok på arbeidslivet, og om vi får flere doktorgrader i næringslivet.

- Opplever de selv at utdanningen har forberedt dem godt nok på arbeidslivet? I motsetning til masterkandidatene vet vi lite om hvordan det går med dem etter disputasen. Derfor har vi bedt Nifu om å undersøke dette, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i pressemeldingen.

I fjor ble det avlagt 1564 doktorgrader i Norge, noe som ifølge departementet er det høyeste tallet noen sinne. I en pressemelding skriver de at antallet kandidater er nesten tredoblet siden 2000, og at utdanningen har gått fra å være en forskeropplæring til også å forsyne både offentlig og privat arbeidsliv med ekspertkompetanse.

De skriver videre at to tredjedeler av doktorgradskandidatene nå tar jobb utenfor akademia.

- Skal vi klare å utvikle et kunnskapsintensivt næringsliv for fremtiden og fornye offentlig sektor, trenger vi eksperter med doktorgrad. Derfor har regjeringen og stortingsflertallet bevilget penger til om lang 1000 rekrutteringsstillinger de siste fem årene, sier statsråden.

I pressemeldingen skriver de at Norge siden 1972 har samlet inn systematisk informasjon om hvordan det går med de masterutdannede på arbeidsmarkedet, men når det gjelder de som tar en doktorgrad er det kun enkeltstående registerdata- og spørreundersøkelser. Derfor skal Nifu også vurdere om det er behov for å gjennomføre en arbeidsmarkedsundersøkelse for doktorgradskandidater på permanent basis.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.

NTNU etterlyser mindre styring i innspill til ny styringspolitikk

NTNU advarer mot for mange lover og regler i innspillene til ny UH-lov og ny styringspolitikk.