Ocean Space: Regjeringen snur

- Gledelig at regjeringen hørte på oss

- Svært gledelig at de har hørt på argumentene våre, sier dekan Olav Bolland i en kommentar til at regjeringen opphever pausen på byggingen av Ocean Space Centre.

Glad dekan: Olav Bolland fikk beskjed sent søndag kveld om hvilken vei det bar i byggingen av Ocean Space Centre.
Glad dekan: Olav Bolland fikk beskjed sent søndag kveld om hvilken vei det bar i byggingen av Ocean Space Centre.
Publisert Sist oppdatert

Regjeringen hasteinnkalte til pressekonferanse på Tyholt mandag ved lunsjtider for å fortelle at pauseknappen som ble trykket inn for byggingen av Ocean Space Centre nå er sluppet ut igjen.

Bolland er dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap ved NTNU g leder for prosjektets styringsgruppe.

Bolland fikk forhåndsvarsel om dagens gledelige melding sent søndag kveld. Nå er han svært lettet - for prosjektet var det et enten-eller spørsmål: Sette i gang med bygging eller full stopp. Nå blir det det første, forutsatt at Stortinget avgir sin endelige godkjenning.

- Vi synes vi har argumentert godt og sterkt for at byggingen må få fortsette, og det er svært gledelig at regjeringen har hørt på oss, sier Bolland til UA.

- Hva tenker du nå i dag om at regjeringen besluttet å trykke inn pauseknappen?

- Jeg har forståelse for at man ønsker å gå gjennom kostnadene for store offentlige byggeprosjekt på nytt.

- Det har vært mye snakk om de høye kostnadene forbundet med en langvarig utsettelse av byggeprosjektet. Har også denne korte byggepausen kostet betydelige beløp?

- Ikke så veldig mye. Det er først ved en lengre pause at man ville blitt nødt til å pakke ned. Nå fortsetter vi med prosjektet, sier Bolland.

Skjæran: Stram styring

Regjeringen har høstet kritikk for forslaget om å utsette Ocean Space Centre i Trondheim. Nå snur de, selv om kostnadene igjen øker.

– Vi har gått gjennom dette prosjektet igjen. Vi ser at vi gjennom stram styring av prosjektet, likevel kan gå videre uten å utsette, dersom disse pengene legges inn, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) til VG.

Klokka 13.15 mandag 2. pinsedag kom Skjæran til det marintekniske senteret på Tyholt. Etter planen skulle det nye havteknologiske forskningssenteret Ocean Space Centre bygges her med byggestart i år. Men regjeringa foreslo i revidert nasjonalbudsjett å utsette hele prosjektet.

Midt i forhandlingsinnspurten for det reviderte budsjettet besøker fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) Trondheim. Klokka 13.15 mandag 2. pinsedag kom han til det marintekniske senteret på Tyholt. Etter planen skulle det nye havteknologiske forskningssenteret Ocean Space Centre bygges her med byggestart i år. Men regjeringa foreslo i revidert nasjonalbudsjett å utsette hele prosjektet. Det førte til sterke protester ikke minst fra arbeiderpartipolitikere i Trondheim og Trøndelag.

Til stede på Tyholt er også fylkesordfører i Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap), rektor Anne Borg ved NTNU, konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef og gruppeleder Roar Aas i bystyregruppa for Arbeiderpartiet i Trondheim.

SV: Forundret

– Vi er svært forundret over at regjeringen foretar en snuoperasjon uten at det er avklart med SV i forhandlingene om budsjettet som pågår nå, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i en uttalelse til NTB.

Regjeringen foreslo i revidert nasjonalbudsjett å utsette gigantprosjektet på grunn av usikkerhet knyttet til kostnadene ved prosjektet. Etter massiv kritikk kom mandag nyheten om at regjeringen snur, selv om kostnadene øker.

– Vi er også overrasket over at de foreslår å finansiere Ocean Space ved å øke ramma for revidert budsjett, som i praksis nå betyr økte oljepenger. Så langt har de nektet å åpne for å redde norsk bistand gjennom oljepengebruk, som i motsetning til dette ikke har noen betydning for inflasjon, sier Fylkesnes videre.

NHO: Svært gledelig

NHO gleder seg over at regjeringen har lyttet til kritikken, som kom fra blant andre NHO og LO, i tillegg til flere forskningsmiljøene, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

– Det er vesentlig at vi investerer i utviklingen av fremtidens teknologi innenfor havbruk, marin sektor og andre havnæringer som representerer blant de viktigste naturfortrinnene Norge har, sier NHO-sjefen.

– Nå håper vi at vi kan holde stø kurs i dette prosjektet fremover, fordi det trenger både næringslivet og klimaet, sier han.

Endringslogg: Saken er utvidet flere ganger. Et sitat av Bolland er noe endret.