Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning

Utdanningsminister Iselin Nybø (V) håper innføringen av en global konvensjon for å godkjenne høyere utdanning vil styrke integrering og øke rettssikkerheten.
– Dette er gode tiltak som vil styrke integreringen av særlig flyktninger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) til Vårt Land. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

– Dette er gode tiltak som vil styrke integreringen av særlig flyktninger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) til Vårt Land.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, har etter mange års prosess godkjent en konvensjon som skal sikre internasjonal anerkjennelse av høyere utdanning. Under et møte i Paris denne uken ble konvensjonen vedtatt, skriver Vårt Land.

– Dette er gode tiltak som vil styrke integreringen av særlig flyktninger, sier statsråd for høyere utdanning Iselin Nybø (V).

Hun forteller at Norge har vært en pådriver i saken som startet mens SVs Tora Aasland var statsråd for forskning og høyere utdanning.

Konvensjonen innebærer at en persons kvalifikasjoner er noe en skal kunne ta med seg og få anerkjent, uansett hvor i verden man reiser. Flyktninger med høyere utdanning kan få en kvalifikasjonsvurdering selv om de mangler skriftlig dokumentasjon på utdanningen sin. Alle med norsk utdanning som ønsker å få denne godkjent i land utenfor Europa, vil få større rettssikkerhet i godkjenningsprosessen i landet de søker godkjenning i.

UNESCO har også hatt sitt første prosjekt med kvalifikasjonspass-prosjekt i høst og har vedtatt at det nå skal testes ut videre. Dette gir særlig flyktninger muligheten til å få godkjent utdanning fra hjemlandet, noe som kan sikre dem opptak på utdanning eller en jobb. Denne ordningen har Nybø selv vært pådriver for, og Norge opprettholder ifølge Vårt Land støtten for 2020 på minst samme nivå som i år, altså på 1,5 millioner kroner.

LES OGSÅ: Flere land går inn i arbeidet med å vurdere flyktningers utdanning
LES OGSÅ: Europeiske pass skal få flyktninger raskt i jobb
LES OGSÅ: Håper nytt pass kan hjelpe flyktninger med utdanning

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.