Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning

Utdanningsminister Iselin Nybø (V) håper innføringen av en global konvensjon for å godkjenne høyere utdanning vil styrke integrering og øke rettssikkerheten.
– Dette er gode tiltak som vil styrke integreringen av særlig flyktninger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) til Vårt Land. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

– Dette er gode tiltak som vil styrke integreringen av særlig flyktninger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) til Vårt Land.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, har etter mange års prosess godkjent en konvensjon som skal sikre internasjonal anerkjennelse av høyere utdanning. Under et møte i Paris denne uken ble konvensjonen vedtatt, skriver Vårt Land.

– Dette er gode tiltak som vil styrke integreringen av særlig flyktninger, sier statsråd for høyere utdanning Iselin Nybø (V).

Hun forteller at Norge har vært en pådriver i saken som startet mens SVs Tora Aasland var statsråd for forskning og høyere utdanning.

Konvensjonen innebærer at en persons kvalifikasjoner er noe en skal kunne ta med seg og få anerkjent, uansett hvor i verden man reiser. Flyktninger med høyere utdanning kan få en kvalifikasjonsvurdering selv om de mangler skriftlig dokumentasjon på utdanningen sin. Alle med norsk utdanning som ønsker å få denne godkjent i land utenfor Europa, vil få større rettssikkerhet i godkjenningsprosessen i landet de søker godkjenning i.

UNESCO har også hatt sitt første prosjekt med kvalifikasjonspass-prosjekt i høst og har vedtatt at det nå skal testes ut videre. Dette gir særlig flyktninger muligheten til å få godkjent utdanning fra hjemlandet, noe som kan sikre dem opptak på utdanning eller en jobb. Denne ordningen har Nybø selv vært pådriver for, og Norge opprettholder ifølge Vårt Land støtten for 2020 på minst samme nivå som i år, altså på 1,5 millioner kroner.

LES OGSÅ: Flere land går inn i arbeidet med å vurdere flyktningers utdanning
LES OGSÅ: Europeiske pass skal få flyktninger raskt i jobb
LES OGSÅ: Håper nytt pass kan hjelpe flyktninger med utdanning

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fem studentledere:

Statsbygg bør ikke få overta byggene

Skal vi bedrive fremragende forskning, utdanning og innovasjon så er det en dårlig ide å ta fra oss råderetten over egne bygg, skriver fem studentledere.

Ytring:

Vi må sikre forskning som fellesgode

Jeg mener det er viktig å løfte blikket og diskutere åpen publisering som del av et større hele: Åpen forskning handler om å utnytte teknologi og forvalte resultater og data til fellesskapets beste, skriver administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

To forskere siktet av PST og suspendert fra NTNU

To fast vitenskapelig ansatte ved NTNU etterforskes for blant annet om de kan ha gitt Iran informasjon som bidrar til framstilling av masseødeleggelsesvåpen. De to er suspendert og risikerer avskjedigelse fra NTNU.

Studentsamskipnadene vil bygge 2.475 studentboliger

Studentsamskipnadene landet rundt har søkt om støtte til å bygge 2.475 studentboliger, opplyser Kunnskapsdepartementet.