Eikrem: - Dette er en hevnaksjon

- Allerede før jeg begynte i stillingen for fem år siden, var et nettverk av ansatte på instituttet i gang med å saumfare mine sosiale medier og spre rykter o.l. for å hindre at jeg fikk stillingen, hevder Øyvind Eikrem.

Øyvind Eikrem og Marit Reitan i intens diskusjon i minuttene etter oppvaskmøtet på ISA ifjor vinter. Eikrem er sterkt kritisk til NTNUs, og især Reitans, behandling av ham i kjølvannet av Filter-oppslaget.
Øyvind Eikrem og Marit Reitan i intens diskusjon i minuttene etter oppvaskmøtet på ISA ifjor vinter. Eikrem er sterkt kritisk til NTNUs, og især Reitans, behandling av ham i kjølvannet av Filter-oppslaget.
Publisert Sist oppdatert

I dag, mandag, lar arbeidsgiver NTNU innleide konsulenter gå gjennom Øyvind Eikrems datautstyr. Der skal de sjekke om de finner inkriminerende eposter som kan kople ham til Facebook-siden, som Filter Nyheter mener å ha dokumentert at han står bak.

Innsynet pågår hele arbeidsdagen. I utgangspunktet er det 11 søkeord som skal benyttes. Det er advokater fra Simonsen Vogt Wiig som skal gjennomføre søkene sammen med konsulentselskapet KPMG.

I dette intervjuet UA gjorde med ham via epost denne helga, redegjør hovedpersonen for hvordan han opplever konflikten han har vært involvert i ved Institutt for sosialt arbeid (ISA) hvor han har vært ansatt i en årrekke.

For omverdenen ble dette en konflikt da det i UA ble kjent at ledelsen ved ISA kalte Eikrem inn på teppet etter et intervju ham gjorde med nettstedet Resett.

Dekan Marit Reitan gir sine kommentarer nederst i saken.

LES OGSÅ: NTNU vil foreta innsyn i Eikrems e-post

LES OGSÅ: - Ansatte bør bruke eget utstyr til privat kommunikasjon

Svarer på konkrete oppfølgingsspørsmål

- Du har hittil ikke villet kommentere påstandene om at du er opphavsperson og moderator av denne Fb-sida. Hvordan ser du på dette i dag?

- Min advokat har formelt svart arbeidsgiver skriftlig på dette allerede i februar. Hvis arbeidsgiver har konkrete oppfølgingsspørsmål, så kan de gjerne komme med dem. Men jeg har meget liten tiltro til at arbeidsgiver kan, med loven i hånd, forlange å vite så veldig mye om ting som foregår utenfor jobben og har ingen relasjon til den. At en medieaktør med en klar ideologisk agenda (Filter Nyheter, red. anm.) forsøker å opptre som overdommer og tilskitne meg, finner jeg direkte latterlig. Dette tullet har nå pågått i snart fem måneder.

- Om du ikke står bak denne sida, har du gjort deg noen tanker om hvem det kan være?

- Det har jeg selvsagt ingen kommentar til i offentligheten.

- Jeg har trodd for godt om dem

- Ulike aktører har ulike synspunkter på hva denne saken handler om – hvor grensen for rasistiske ytringer går, hvor grensen for akademisk ytringsfrihet går, om personvern er krenket. Hva mener du denne konflikten handler om?

- Konflikt er rett ord: Dette er hevn ved stedfortreder fra de personene på instituttet som tapte i 2018-9. Jeg har rett og slett trodd for godt om mine motstandere. Dum som jeg er, så skjønte jeg ikke hvor det bar da jeg så NN (anonymisert av UA) strigråtende omfavnet av dekan Marit Reitan på fellesmøtet den 1. februar 2019. Siden de ikke fikk straffet meg da, så måtte de selvsagt forsøke seg på nytt. Det er der en må begynne for å forstå hvordan en slik sak overhodet oppstår.

- Ble saumfart

- Du har vært utsatt for til dels sterk kritikk og harde angrep fra kolleger ved instituttet. Hva tenker du om det?

- Allerede før jeg begynte i stillingen for fem år siden, var et nettverk av ansatte på instituttet i gang med å saumfare mine sosiale medier og spre rykter o.l. for å hindre at jeg fikk stillingen. De kontaktet både daværende instituttleder og leder av sakkyndig komite for å påvirke. De har holdt på siden den gang. Dette er for øvrig rapportert til ledelsen ved NTNU, som selvsagt har gjort null. Riktignok ble en leder ilagt en muntlig tilrettevisning i 2019.

- Kommer du til å være til stede når din datamaskin gjennomgås?

- Det er helt umulig for min del å delta («gyldig fravær»). Videre er min advokat på ferie. Selvsagt burde NTNU ha ventet til Datatilsynet har ferdigbehandlet klagen, men dekan Reitan har sine egne motiver for å bare kjøre denne saken gjennom uten å bry seg om andre hensyn.

- NTNU har bestemt seg for lenge siden

- Dersom arbeidsgiver gjør funn i din PC som man mener kopler deg til nevnte Fb-side: Hva gjør du da?

- Spørsmålet er heller: Hva gjør arbeidsgiver? All kommunikasjon er fullstendig enveis her og har vært det siden 2018, så jeg får ikke lagt fram noe som helst. Heller ikke får jeg innsyn i de dokumentene som jeg har rett til. Jeg konstaterer at NTNU har bestemt seg for lenge siden. Eksempelvis ba min advokat skriftlig om at enkelte personer burde være kloke nok til å holde seg unna hele prosessen; det ble selvsagt ikke tatt til følge.

- Arbeidsgiver truer med oppsigelse av deg, avhengig av hva man finner. Hvordan vil dette påvirke din handlemåte videre framover?

- Jeg forholder meg til min arbeidskontrakt ved NTNU og gjør en best mulig jobb for studentene. Et saklighetsfokus på hva universitetet egentlig burde drive med kunne kanskje være å anbefale for enkelte andre også? sier Øyvind Eikrem.

Universitetsavisa har bedt dekan Marit Reitan om å kommentere kritikken fra Øyvind Eikrem. Hun sier:

- NTNU er opptatt av å gjennomføre forsvarlig saksbehandling i forhold til lovverk og ulike instansers rolle i saksbehandlingen i alle våre saker. Det gjelder ikke minst i personalsaker. Forøvrig har jeg ingen kommentar, skriver hun en e-post. 

Et knippe av UAs saker om Øyvind Eikrem og Resett-debatten:

LES OGSÅ: Vil foreta innsyn i Eikrems epost

LES OGSÅ: - Ansatte bør bruke eget utstyr til privat kommunikasjon

LES OGSÅ: Kalt inn på instituttlederens kontor etter intervju med Resett

LES OGSÅ: Dekanen: - Eikrem er innenfor

LES OGSÅ: Berg sendte epost og ba om reaksjon mot Eikrem

LES OGSÅ: - Mennesker dreper, ikke kulturen deres

LES OGSÅ: Oppvaskmøte bak lukkede dører

LES OGSÅ: Forsmo etterlyser støtte fra Bovim

LES OGSÅ: Rektor: Her tråkket vi feil

LES OGSÅ: FrP-representant stilte spørsmål i Stortinget om Eikrem

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Powered by Labrador CMS