Arkitektstudentene åpner Uka

En 15 år lang tradisjon gir førsteklasse ved arkitektur muligheten til å designe og bygge et nytt rom i byen.

Julie Aagaard og Kaia Eide bygger en liten labyrint i Høyskoleparken.
Publisert Sist oppdatert

Annethvert år gjøres dette i samarbeid med Uka, og i år har studentene fått tildelt et hjørne av Høyskoleparken mellom Hovedbygget og Samfundet.

– Studentene har fått to uker på å designe et rom, og to uker på å bygge det. Prosjektets funksjon er Ukas billettområde, og billettluka har nå fått en ordentlig form, mener førsteamanuensis Anstein Gildberg. Det ønskes også at området skal være et samlingssted.

Årets prosjektnavn er NSB, forteller førsteamanuensis August Schmidt.

– Det er mest for gøy, sier han.

Men navnet er passende da de små designene kan minne litt om togvogner oppstilt på rekke og rad.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: - Muligheten studentene får her, er ganske enestående

Mystisk anvendelse

– Vi har prøvd å lage en liten labyrint, sier student Julie Aagaard.

Hun har nettopp ankommet området for å gjøre siste innspurt på konstruksjonen. I alt er det 85 studenter som bygger 20 konstruksjoner. Hver gruppe har fått et volum i en gitt størrelse men full kreativ frihet innenfor disse rammene.

Konstruksjonen Aagaard har vært med på å bygge ligger rett ved stikrysset mange bruker for å ta seg opp til campus, og gruppa håper flere vil prøve det nye rommet.

– Man kan gå inn på flere sider, og det er ulike retninger man kan ta inni boksen. Vi har lysglipper i konstruksjonen som gir inn- og utsyn, slik at man ser hvor man er og om man kommer til å møte på noen.

Aagaard forteller at de ville bygge noe med bruksfunksjon, samtidig som det kanskje ikke er helt åpenbart hva bygget skal brukes til.

– Det er åpenbart når man bygger en trapp at det skal brukes som trapp. Men vi ville gjøre det litt mer mystisk.

– Alles førsteutkast var gjerne en benk eller en trapp, men etter hvert har prosjektene utviklet seg til noe mer spennende, sier student Kaia Eide.

Samarbeider med kunstakademiet

I tidsrommet mellom promenadekonserten og avsløringen av Uke-navnet, klokken 22.30 i kveld, vil området være åpent for besøkende. Performancekunst står også på agendaen ved åpning.

– Det blir kult å se paviljongene i bruk! Det blir mer spennende for folk å titte innom også når det er performancekunst på området, sier Aagaard og Eide.

For første gang involveres nemlig Kunstakademiet i førsteklassingenes byggeprosjekt. Når promenadekonserten er over og 3000 studenter rusler fra Dødens Dal og ned til Samfundet, håper de at flere vil bli nysgjerrig på konstruksjonene. Ragna Vorkinnslien er en av kunststudentene som skal opptre.

– Det er et stort mangfold i det som skal vises fram. Det blir dermed en variert utstilling, og alt vil foregå samtidig. Det gjør det interessant for publikum, sier hun.

Glad for samarbeid

– Jeg tror samarbeidet er en berikelse både for kunststudentene og arkitektstudentene. I tillegg blir hele avdukingen av prosjektet en litt større «happening», sier Vorkinnslien.

Studenter fra første til fjerde trinn på Kunstakademiet er med på gjennomføringen. Hver kunststudent har fått tildelt sin konstruksjon og må samarbeide med arkitektene om gjennomføringen av kunsten.

– Vi får et innblikk i hvordan en arkitekt jobber, samtidig som vi får utfordret dem på praktikaliteten og hvordan bygget deres skal brukes. Kan man stå på taket her av konstruksjonen, for eksempel? Slik har vi i fellesskap kommet fram til løsninger som fungerer for begge.

Apell for tog

Vorkinnslien skal selv holde en appell som sitt kunstneriske bidrag. Når prosjektet har navnet NSB, og Rødts førstekandidat i Trondheim tross alt har et brennende engasjement for politikk, vil hun rette blikket mot endringene i Jernbaneverket.

– Den 10. oktober skal det være en politisk streik arrangert for å protestere mot privatiseringen av jernbanen i Norge. Selv skal jeg holde en appell under denne streiken.

Andre skal gjøre en objektperformence. Kunstner August Valentin skal rett og slett plassere sandsekker i konstruksjonen han er tildelt for å utfordre om bygget tåler vekten.

– Den er litt skeiv

Arkitektstudentene tar tak i en vegg som skal settes opp. Eide prøver å børste bort bladene som henger ned fra treet og inn i konstruksjonen. Etter litt om og men får de veggen på plass.

– Nei søren, den er jo litt skeiv, utbryter noen i gruppa.

– Hva har vært prosjektets største utfordring?

– Å få ting i rett vinkel. Gulvet vårt består av mange deler, så å få alt i vater var vanskelig, ler Aagaard.

– Det er vel fortsatt en liten utfordring, smiler studentene lurt.

Det har også vært vanskelig å vite hvilken rekkefølge ting bør gjøres i. Det har vært mye prøving og feiling.

– Vi jobbet også en lenge med ideen og måtte stille oss spørsmål om planen vår var mulig å gjennomføre, om vi faktisk rakk å bygge dette og hvor vanskelig blir det.

Først og fremst sitter studentene igjen med at det beste har vært friheten til å bare gjøre og prøve. De synes også det er hyggelig å være en del av Uka.

– Det er kult å føle at man er en del av noe større, og ikke kun forholder seg til eget studie, sier kvinnene.

Avgjørende lærdom

Førsteamanuensis Gildberg og Schmidt mener lærdommen er avgjørende for studentene.

– Her får studentene jobbet fra idé til ferdig bygg i løpet av kort tid. Det får de ikke gjøre igjen før de er utdannet om fem år, sier Gildberg.

– Det hele er veldig lærerikt og man får erfaring med hvilke praktiske utfordringer som følger: Å snekre, sage og hamre, sier Schmidt.

- Det å oppleve hvordan rommet former seg og hva som skjer med samspillet av volumene tror jeg er spennende for studentene

Ikke alt faller på plass likevel. Det tok litt tid før studentene fikk delene i vater.
– Det skal være en foodtruck her også, og da kommer nok flere til å bruke pavliongene som benker, uten at det har en direkte benkform. Det er bra at det kan brukes slik, sier studentene.
Rødt-politiker Ragna Vorkinnslien studerer ved Kunstakademiet og skal holde en appell under åpningen av prosjektet.
Det er gøy å se prosessen fra ide til ferdig konstruksjon, sier Eide. Det er en spesiell følelse at du har bygd noe. Det er mer enn bare et par tegninger.