Tidligere vinnere av studentenes fredspris frikjent etter Pride-markering

I 2019 ble studentene bak en Pride-markering i Tyrkia arrestert og siktet. Fredag ble de frikjent.

Malike Balkan (t.v.) og Özgür Gür er nå frikjent etter at de i 2019 ble arrestert under en Pride-markering i den tyrkiske hovedstaden Ankara.
Malike Balkan (t.v.) og Özgür Gür er nå frikjent etter at de i 2019 ble arrestert under en Pride-markering i den tyrkiske hovedstaden Ankara.
Publisert

De to tyrkiske studentene Özgür Gür og Melike Balkan ble fredag frikjent for å ha arrangert Pride-festival i hjemlandet i 2019, skriver Verdens Gang.

De to representerer METU LGBTI+ Solidarity som kjemper for skeive studenters rettigheter ved Middle East Technical University (METU) i den tyrkiske hovedstaden Ankara. Organisasjonen ble i 2020 tildelt studentenes fredspris.

De to ble først arrestert, senere siktet, etter at poilitiet avbrøt markeringen. Ifølge nyhetsbyrået AFP skjedde det samme over hele Tyrkia, og opprørspolitiet skal ha brukt tåregass, gummikuler og vannkanoner for å bryte opp feiringene.

- De begynte å skyte gummikuler og sprayet oss med tåregass. En venn av oss pådro seg nesten hjernerystelse da han ble slått i hodet, og en annen ble holdt nede av seks politimenn og ble tatt kvelertak på, fortalte Melike til Universitetsavisa i forbindelse med fredsprisutdelingen.

Etter kuppforsøket i 2016, og i den politiske uroligheten som fulgte ble det vanskeligere for organisasjonen å holde arrangementer.

- Myndighetene og de lokale styresmaktene vil så klart ikke gå ut åpenlyst og si at de er imot LHBTI-miljøet. I stedet legger de ned forbud mot arrangementene vi arrangerer, og begrunner det med at de er nervøse for at det vil føre til vold og opptøyer, sa Özgür til Universitetsavisa i i 2020.

Ifølge VG har tyrkisk politi også i sommer slått ned mot Pride-markeringer.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Powered by Labrador CMS