Ytring:

Fast vs. midlertidig – får vi en avklaring snart? 

Økt bruk av faste forskerstillinger, vil mest sannsynlig bety økt bruk av oppsigelser. Likevel, i privat sektor klarer en å ansette folk fast, og da bør staten også klare det.
Dagens situasjon med uklare retningslinjer, varierende praksis på tvers av fakultet og en generell uforutsigbarhet gagner hverken ledelse eller ansatte, mener Sigurd Sagen Vildåsen 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Dagens situasjon med uklare retningslinjer, varierende praksis på tvers av fakultet og en generell uforutsigbarhet gagner hverken ledelse eller ansatte, mener Sigurd Sagen Vildåsen  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Debatten rundt midlertidighet i vitenskapelige stillinger har tilspisset seg den siste tiden, som vi kan se av flere innlegg i Universitetsavisa. Det ligger også an til at NTNUs styre skal legge prinsipielle føringer på sitt styremøte i juni. Får vi nå noen tydelige avklaringer på en årelang verkebyll?

For øvrig, jeg ser av innkallingen til møtet i Sentralt samarbeidsutvalg (SESAM) at de mye omtalte innovasjonsledere-stillingene skal drøftes fredag 13. april. Det som ikke er avklart er om dette skal være faste eller midlertidige stillinger. Typisk nok så kommer denne beslutningen før styret skal behandle de prinsipielle rammene i juni.

Etter snart fem år som midlertidig ansatt og med erfaringer fra ulike universitetspolitiske organer, så har jeg hørt mange av argumentene som brukes i denne saken. Her er noen:

For fast ansettelse

* Ved utlysning så tiltrekkes de mest kompetente kandidatene av utsiktene til en fast stilling.

* Utryggheten ved å stå i en midlertidig stilling er en sterkt psykisk påkjenning.

* Langsiktighet gjør at den ansatte investerer i arbeidsplassen.

For midlertidig ansettelse

* Det er «risiko» ved å ansette fast, siden det binder opp framtidige ressurser og reduserer handlingsrom.

* Behovet for arbeidsoppgaver er av midlertidig art, for eksempel i eksternfinansierte prosjekter.

* Feilansettelse er vanskelig å rette opp på grunn av det sterke stillingsvernet i staten.

Dagens situasjon med uklare retningslinjer, varierende praksis på tvers av fakultet og en generell uforutsigbarhet gagner hverken ledelse eller ansatte. Det finnes vanskelig dilemma, men desto viktigere at ledelsen og styret ved NTNU bruker tid og energi på denne saken. Elefanten i rommet er at økt bruk av faste forskerstillinger, vil mest sannsynlig bety økt bruk av oppsigelser. Likevel, i privat sektor klarer en å ansette folk fast, og da bør staten også klare det.

Avslutningsvis har jeg lyst til å minne om at rekkefølgen i den videre prosessen er sentral. Det kan være lurt å avklare prinsippene før en fatter beslutninger i konkrete saker (les: innovasjonslederne), og ikke motsatt.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.

null
Relaterte artikler

Kan få dårligere pensjon og 200 000 mindre i lønn

Lønnsforskjellen mellom privat og offentlig sektor er stor, samtidig som pensjonsordningen i det offentlige kan bli dårligere. I tillegg er det nesten umulig å få fast jobb ved universitetet, mener NTNU-stipendiat Sigurd Vildåsen. Nå velger han bort offentlig sektor.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Akademisk frihet vs. ytringsfrihet:

- Varsellampene bør blinke når en leder «vil ta en prat»

Hvem skal avgjøre når en forsker som uttaler seg i det offentlige rom går utenfor eget kompetanseområde? - Ingen andre enn forskeren selv, mener Espen Leirset.

Gjesteskribenten:

ABE-«reformen» – når er det nok?

Det er klart at en årlig reduksjon av budsjettet på 0,5–0,8 prosent må slutte på et tidspunkt. Kunsten er å vite når nok er nok.

Korona i Firenze:

- Her går livet som normalt

- Personlig tar jeg dette med relativt stor ro, sier professor Kristian Steinnes på telefon fra sitt kontor i utkanten av Firenze.