Drikkevise med sexistisk budskap

På «utmatrikuleringsfesten» synges det om jenter på «kjempenes meny». Er dette en passende hilsen fra NTNU til kandidatene?
Vivian Anette Lagesen reagerer på at sangen «Nu klinger» var avslutningsnummeret da NTNU arrangerte fest for de utmatrikulerte kandidatene. - Umusikalsk, lite inkluderende og hvit mannlig studentnostalgi, mener hun.  
        
            (Foto: NTNU)

Vivian Anette Lagesen reagerer på at sangen «Nu klinger» var avslutningsnummeret da NTNU arrangerte fest for de utmatrikulerte kandidatene. - Umusikalsk, lite inkluderende og hvit mannlig studentnostalgi, mener hun.   Foto: NTNU

I NTNUs styremøte ble det nylig påpekt at språkbruken i rapporten om likestilling og mangfold ved omtaler kvinnelige studenter som ‘jenter’. Omtrent samtidig avsynges ‘Nu klinger’ som felles avslutningsnummer på «utmatrikuleringssfesten» arrangert av NTNUs fakulteter for ingeniør- og realfag. Sangen ble skrevet av arkitekt Frode Rinnan til UKE-revyen i 1929, og den er utvilsomt blitt en tradisjonsrik sang for sivilingeniørstudenter. Her står jenter på ‘Kjempenes meny’, ‘sønnene’ skal komme og overta skikkene og en konge sitter med ‘øl fra fat og piker ved sitt bord’.

Mannlig studentnostalgi

Det må likevel være lov å spørre om ‘Nu klinger’ er en passende hilsen fra NTNU til sine kandidater som skal ut i arbeidslivet. At dette er en drikkevise og at øl og dram ikke settes like stor pris på av alle er en ting. Et annet problem er at sangen definerer kandidater fra ingeniør- og realfag som menn. De fleste av disse fagene har store utfordringer med å rekruttere flere kvinner, både som studenter og ansatte. Valget av en gammel drikkevise med et klart sexistisk budskap kan selvsagt betraktes som uskyldig moro, men det kan i denne sammenhengen også tolkes som et uttrykk for at NTNU ikke synes kjønnsbalanse er særlig viktig.  Det kan virke som om NTNU’s visjoner for likestilling og mangfold, nedfelt i en fersk handlingsplan, ikke har det store gjennomslaget i de hverdagslige beslutningene.

Det er en viktig ambisjon for NTNU at flere kvinnelige kandidater finner veien tilbake til teknologifagene ved NTNU etter endt studie. Når NTNU, representert ved tre mannlige dekaner, velger å avslutte «utmatrikuleringen» med en allsang som hovedsakelig assosieres med en hvit mannlig studentnostalgi fremstår det som umusikalsk, lite inkluderende og lite framsynt.

NTNU strever med å bli en mer mangfoldig, kjønnsbalansert og inkluderende organisasjon og har et godt stykke igjen å gå. Da teller store og små ting. Når NTNU velger å avholde en storslått fest for sine aller mest mannsdominerte fag, burde vi kunne vente mer omtanke i utformingen av arrangementet.

Nu klinger igjennom den gamle stad

Nu klinger igjennom den gamle stad
på ny en studentersang,
og alle mann alle i rekke og rad
svinger op under begerklang,
Og mens borgerne våkner i køia
og hører den glade kang-kang,
synger alle mann, alle mann, alle mann,
alle mann, alle mann, alle mann.

Refr :
Studenter i den gamle stad,
ta vare på byens ry.
Husk på at jenter, øl og dram
var kjempernes meny.
Og faller I alle mann alle,
skal det gjalle fra alle mot sky:
La'kke byen få ro,
men la den få merke
den er en studenterby.

Og øl og dram og øl og dram,
og øl og dram og øl og dram.

I den gamle staden satt
så mangen en konge stor
og hadde nok av øl fra fat,
og piker ved sitt bord.
Og de laga bøljer i gata,
når hjem i fra gilde de for,
og nu sitter de alle mann alle i Valhall
og traller til oss i kor:

Studenter i den gamle...

Og øl og dram og øl og dram,
og øl og dram og øl og dram.

På Elgeseter var det liv
i klostret dag och natt,
der hadde de sin kagge
og der hadde de sin skatt.
De herjet i Nonnenes gate
og rullet og tullet og datt,
og nå skuer de fra himmelen ned
og griper sin harpe ned.

Studenter i den gamle...

Og øl og dram og øl og dram,
og øl og dram og øl og dram.

Når vi er vandret hen
og staden hviler et øyeblikk,
da kommer våre sønner
og tar op den gamle skikk.
En lek mellom muntre buteljer,
samt aldri så lit' erotikk.
Og så sitter vi i himmelen
og stemmer opp vår replikk:

Studenter i den gamle...

Skrevet av Frode Rinnan til UKErevyen Cassa Rossa i 1929.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Misfornøyd med Sits boliginformasjon på nett

Student Victoria Dontsova mener manglende innvendige bilder og plantegninger på Sits nettsider skaper unødvendig merarbeid for flytteklare studenter.

Rapport:

Nesten 1 av 4 undervisningsansatte melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor

Flere ansatte i hjemmekontor melder om svekket IT-sikkerhet som følge av at jobben måtte gjøres hjemmefra. Undervisningsansatte er nesten i toppen av listen.

Rambøll og C.F. Møller signerer kontrakt for campussamling

Selskapene får ansvar for programmering og prosjekteringstjenester til NTNU campussamling, sier Statsbygg i en pressemelding.

Kronikk:

Bør være obligatorisk for alle studenter å gjennomføre kurs i formidling

Forskere skylder samfunnet å formidle forskningen sin på en god, forståelig måte. Dessverre er det alt for få universiteter som tilbyr kurs i formidling.