UA fikk heder for dekningen av Anne Borgs avgang

I helga ble den trønderske journalistprisen for 2023 delt ut. UA fikk hederlig omtale i kategorien «Nyhetsjournalistikk».

Universitetsavisa journalist Bendikt Erikstad Javorovic mottar her hederlig omtale fra Ingeborg Volan og Odd Rune Wolden.
Publisert Sist oppdatert

I helga ble det arrangert Mini- Hell på Scandic Nidelven i Trondheim. Mini-Hell en journalistkonferanse som arrangeres av Norsk Journalistlag Trøndelag og Norsk Redaktørforening. 

Under konferansen deles det ut faglige priser til ulike mediehus i året som har gått.

Begrunnelsen fra juryen

I kategorien «nyhetsjournalistikk» fikk UA hederlig omtale for dekningen av Anne Borgs avgang.

Denne begrunnelsen ga juryen for hederen:

Det er godt gjort å grave frem høsten store skandale som førte til at NTNUs rektor valgte å trekke seg. Men det er også svært imponerende at Universitetsavisa med sin lille redaksjon og små ressurser holdt fast på eierskapet i saken også etter den for lengst var blitt en del av det nasjonale nyhetsbildet. Universitetsavisa har vist evne og vilje til solid journalistisk gravearbeid, teft og vilje til å holde seg blant de store da det gjaldt som mest. Det fortjener honnør.

Redaktør i UA, Tore Oksholen sier følgende om den hederlige omtalen: 

- Jeg gjør juryens ord til mine – at UA med sin vesle redaksjon maktet å beholde eierskapet til saken straks de store redaksjonene kastet seg inn, er imponerende. Jeg er mektig stolt over avisas reportere, sier Universitetsavisas redaktør Tore Oksholen.

SMS-tråden som felte Borg

7. desember i fjor avslørte UA en ekstensiv SMS-kommunikasjon mellom NTNU-rektor Anne Borg og ledende aktører i NHO i forkant av en ytring rektor fikk publisert i Dagens Næringsliv. I ytringen gikk Borg kraftig i rette med to NTNU-forskere for deres ordbruk da de kritiserte en utredning om kjernekraft. Rapporten var bestilt av NHO.

Noen timer tidligere samme dag foretok rektor helomvending i spørsmålet om hun står ved innholdet i DN-ytringen. Endringen skjer da hun foretar sitatsjekk av UAs intervju med henne, hvor hun på det avgjørende spørsmålet om hun tar selvkritikk endrer sitt sitat fra ikke til å ta selvkritikk til å beklage sin handlemåte. 

To dager senere, den 9. desember, bragte UA bringe nyheten om at NTNU-styret sammenkalles til ekstraordinært møte etter initiativ fra styremedlem Aksel Tjora. Møtet ble holdt en uke senere, den 15. desember. Det ble innledet med at Anne Borg bekjentgjorde at hun trekker seg som rektor med umiddelbar virkning.

I uka før det ekstraordinære styremøtet rapporterte UA løpende fra de voksende engasjementet blant ansatte ved universitetet så vel som fra nasjonale aktører.

UAs samleside om prosessen rundt rektor Anne Borgs avgang

Det var Adresseavisen som vant nyhetsjournalistikkprisen for saken om Millardæren, som handler om eiendomsbaronen Francis Hay. Foruten UA mottok NRK hederlig omtale i samme kategori for saken Skjev rygg