Velferdstinget

Er uhellet ute? Endelig blir det gratis mensprodukter på campus-toalettene

Velferdstinget har gitt 100 000 kroner til pilotprosjektet. Nå håper de studiestedene vil ta regningen. 

Omtrent slik ser de ut. Her får studentene velge bind, truseinnlegg eller tampong. Tilbudet er ment å være en nødløsning når behovet melder seg. DMMH var først ute, men denne uka monteres det også dispensere på Gløshaugen, Tunga og Kalvskinnet.
Publisert Sist oppdatert

Fra 9. september kan studentene hente bind, tamponger eller truseinnlegg når de trenger det, helt gratis. Det melder Studentsamskipnaden i Trondheim, Gjøvik og Ålesund (Sit) i en pressemelding.

Gratis menstruasjonsprodukter skal bli tilgjengelig ved fem campus i Trondheim og Ålesund. Initiativet kommer fra studentene selv, og driften av tilbudet er et samarbeid mellom Velferdstinget, Sit, NTNU og Dronning Mauds minne høgskole (DMMH).

- Vi tror studentene blir kjempeglade. Det er umulig å planlegge når behovet oppstår. Det å måtte kjøpe en hel pakke er også dyrt, eller så må man ofte gå et stykke. Med dette vil vi gjøre hverdagen litt tryggere, sier Kamilla Elene Samuelsen, mediekoordineringsansvarlig i Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim i en pressemelding.

Spente på mottakelsen

Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. F.v: Øystein Fruseth Christiansen, Kamilla Elene Samuelsen, Madelen Nymoen, Magnus Bjerke og Brede Haugland

Det er tydelig spente og blide fjes blant gjengen i Velferdstinget i disse dager. Hvordan blir gratistilbudet tatt imot, og vil studentene bruke det? 

- Vi har satt av 100.000 kroner til et pilotprosjekt som skal vare ut året. Vi håper at det tas godt imot og håper på en utvidelse på sikt. Dette har vært ønsket blant studentene i lang tid, og burde vært gratis for lenge siden, sier Samuelsen i pressemeldingen.

Noen dispensere er allerede montert, og innen kort tid vil alle fem være på plass ved DMMH, og ved NTNU Kalvskinnet, Tunga og Realfagsbygget på Gløshaugen. I tillegg settes en dispenser opp i Ålesund. 

Suksess i Bergen

Universitetet i Bergen var det første universitetet i Norge som ga studentene sine gratis menstruasjonsprodukter. De har hatt et prosjekt gående siden 2022.

Gustav Østerberg Øverli

- Det har vært en suksess der og de har nå valgt å utvide det. Som studentenes velferdsorganisasjon støtter vi nå pilotprosjektet, sier velferdsdirektør Gustav Østerberg Øverli i Sit i pressemeldingen.

Han legger til:

- Ingen må ha med de mest nødvendige sanitærartiklene som dopapir og såpe på campus, så hvorfor skal ikke dette være gratis? Er det egentlig noen forskjell på det og menstruasjonsprodukter, som flertallet av studentene er så avhengige av?

Det er likevel én hake med prosjektet, og det er finansieringen. Velferdstinget kommer derfor med en klar oppfordring.

- I starten er dette finansiert av oss, men dette er ikke noe vi ønsker at studentene skal måtte betale for på bunnlinja. Dette er noe vi mener studiestedet burde betale for på sikt, slik det blir gjort i Bergen, avslutter Samuelsen i Velferdstinget.