Bindinger mellom akademia og næringslivet til Stortinget

Stortingsrepresentant for SV, Grete Wold, har levert inn skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch i kjølvannet av Anne Borgs avgang.

Statsråd Sandra Borch må svare på spørsmål om bindinger mellom akademia og næringslivet. Her i samtale med forgjengeren Ola Borten Moe.
Publisert Sist oppdatert

«Hvilke grep tar statsråden for å sikre at ikke uheldige bindinger og avtaler mellom næringsliv og akadamia opprettholdes?»

Grete Wold (SV)
Grete Wold representerer SV på Stortinget.

Slik er ordlyden i SV-representantens spørsmål til Borch. Wold viser til saken som har versert ved NTNU i kjølvannet av Universitetsavisas avsløring av SMS-kommunikasjonen mellom Anne Borg og Norsk Industris Knut E. Sunde.

Grete Wold begrunner spørsmålet ved å vise til kommunikasjonen mellom rektoren og NHO-representanten: «I lys av NTNU saken der rektor Borg valgte å gå av etter samarbeid med Industri Norge, er det nytt fokus på kontakter og avtaler mellom næringslivet og akademia. Flere tar opp uheldige bindinger som igjen kan skape tvil og usikkerhet om forskningen er uhildet og uavhengig, og i det troverdig. Når NHO også har sentrale posisjoner i Forskningsrådet, mens andre aktører som LO og miljøbevegelsen ikke har det, så vil det kunne føre til en skjevt fokus i bevillinger på sikt.»

 

Følg UA på Facebook og Instagram.

- Dårlig forståelse av hva et universitet er

Det har stormet rundt rektor ved NTNU, Anne Borg, etter at hun offentlig refset de to NTNU-forskerne Jonas Kristiansen Nøland og Martin Nødland Hjelmeland. NTNU-forskerne hadde i et DN-intervju kalt en rapport utarbeidet av Rystad energy for NHO for et «bestillingsverk» og «partsinnlegg og påvirkning kjøpt og betalt».

Kort tid etter gikk NTNU-rektor Anne Borg ut mot de to NTNU-forskernes språkbruk og tone i et leserinnlegg i DN, hvor hun tok hun sterk avstand fra karakteristikker brukt av de to forskerne.

Dette ble sterkt kritisert, blant annet av Anine Kierulf, som ledet ekspertgruppen for akademisk ytringsfrihet. Hun mener rektor utviste dårlig forståelse for hva et universitet er.

Borg beklaget sitt innlegg i Universitetsavisa torsdag kveld , men samtidig avslørte Universitetsavisa også at en direktør i Norsk industri fikk innlegget til gjennomlesning før det gikk i DN. Norsk industri er del av NHO, og direktøren hadde i privat kommunikasjon krevd at NTNUs ledelse kom på banen.

Kort tid etter kunne UA melde at det kalles inn til ekstraordinært styremøte om saken. Dette ble gjennomført fredag 15. desember.