Tidligere NTNU-partner ble utsatt for militært raid, flere palestinske universitet er ødelagt

Universitetet Birzeit på Vestbredden ble angrepet av det israelske militæret natt til onsdag. I andre angrep er til sammen minst 427 studenter og tolv universitetsansatte drept i Gaza og på Vestbredden.

NTNU hadde i mange år et samarbeid med Birzeit-universitetet.
Publisert

Al Jazeera meldte onsdag morgen at campusen til universitetet Birzeit nær Ramallah på Vestbreden var sentrum for et israelsk militærraid i natt. 

Nyhetskanalen melder at det ikke skal ha vært arrestasjoner. Militæret skal ha oppholdt seg på campus i over to timer og skal ha ødelagt eiendom som tilhørte en studentorganisasjon ved uniersitetet.

Birzeit er et offentlig palestinsk universitet med rundt 15 000 registrerte studenter. Birzeit ble etablert i 1924 som en barneskole for jenter, før det ble et universitet i 1975. 

Universitetet ligger ca. 10 kilometer fra Ramallah, som er en av Trondheims 13 vennskapsbyer.

427 studenter drept ved alle palestinske universitet

Etter én måned med israelsk krigføring mot Gaza, samt ulike aksjoner fra det israelske militæret på Vestbredden, er minst 427 studenter og tolv universitetsansatte drept i områdene. Det skrev Forskerforum onsdag. 

Avisa siterer det palestinske departementet for forskning og høyere utdanning datert 6. november, ifølge Palestinian News & Information Agency-WAFA. 85 prosent av de drepte skal være på Gaza-stripen.

I en uttalelse fra departementet anslår de det faktiske antallet drepte til å være høyere, da mange trolig ligger begravet i ruiner av utbombede bygninger på Gazastripen. I tillegg skal tusenvis være såret.

Flere universitet ødelagt

Ni universitetsbygninger på Gaza er ødelagt eller skadet, og to på Vestbredden, her etter ulike aksjoner fra det israelske forsvaret, skriver Forskerforum.

University World News melder at studenter på Vestbredden har hatt fjernundervisning siden Hamas-angrepet 7. okotober og at all undervisning i Gaza har vært avbrutt. 

Universitetene som er totalt eller delvis ødelagt inkluderer blant annet Islamic University of Gaza, Al-Azhar University, the North Gaza,Tubas-grenene av Al-Quds Open University. Det gjelder også An-Najah National University ved Palestine Technical University Kadoorie. 

Dette er også ifølge det palestinseke departementet for forskning og høyere utdanning.

Det israelske militæret har bekreftet at de ødela Islamic University of Gaza og har omtalt det som et sentrum for Hamas militære aktiviteter.

University World News omtaler også en uttalelse fra Birzeit der de fordømmer det militære raidet og der de skriver at universitetet ble vandalisert. Universitetsavisa har forsøkt å komme i direkte kontakt med Birzeit, men har ikke lykkes.

Mange israelske universitet har også redusert sin aktivitet ettersom mange studenter har blitt kalt til militærtjeneste.

Tidligere NTNU-samarbeid gjennom flere tiår

Birzeit hadde i flere år samarbeidsavtale med NTNU. I 2016 omtalte Universitetsavisa samarbeidet i flere artikler etter at NTNU-student Sigrid Sivertsen Haugan ble utvist fra Israel da hun prøvde å komme seg på utveksling til universitetet.

Det har vært noe uklart nøyaktig hva som skjedde med avtalen mellom NTNU og Birzeit. Fra det Universitetsavisa har fått av informasjon skal avtalen ha utløpt i 2015. Det til tross for at UA omtalte saken med Haugan i 2016. NTNU hadde også et samarbeid med Birzeit på psykologifeltet med finansierig fra Norad.

Hilde Skeie, som 2016 for internasjonal seksjon ved NTNU sa da at universitetet hadde sendt mange studenter til Birzeit, og aldri tidligere opplevd problemer. NTNU stilte seg på det tidspunktet svært kritisk til at Israel nektet utvekslingsstudenter å reise til universitetet.

UAs redaktør skrev nylig en kommentar om da han var på reportasjetur ved Birzeit i 1994. Les mer her.

Ingen studenter på utveksling

I dag har NTNU utvekslingsavtale med et universitet i Palestina og et i Israel. Palestine Polytechnic University i Hebronog og Bezalel Academy of Arts and Design i Jerusalem. Avtalene er ikke så mye brukt og det er for øyeblikket ingen NTNU-studenter ved noen av dem.

Da flere NTNU-studenter fra organisasjonen Studenter for Palestina demonstrerte på Gløshaugen viste de også til et åpent brev fra Birzeit. I brevet publisert 15. oktober ba universitetet akademiske kollegaer om å gjennomføre konkret handling for å få slutt på det universitetet selv kaller et folkemord.

Flere studenter ble arrestert i slutten av september

Dette er langt fra første gang israelsk militære gjennomfører operasjoner på campusen i Ramallah. Den 24. september, rett etter oppstarten av semesteret ble åtte studenter arrestert. 

Birzeit skrev da i en pressemelding at dette blant annet inkluderte lederen av studenttinget ved universietet og at både studenter og vakter ved universitetet ble angrepet av de israelske militære styrkene. I en uttalelse til Times of Israel sa militæret at de åtte studentene var arrestert for å planlegge et terrorangrep.

Det har ved flere tidligere anledninger vært lignende hendelser ved universitetet.

Følg UA på Facebook og Instagram.