Tre NTNU-ere ble arrestert under klimaaksjon

Tre aktivister etterkom ikke et pålegg fra politiet og ble innbragt og anmeldt.

En rekke forskere ved NTNU har tilknytning til organisasjonen Scientist Rebellion.
Publisert

Onsdag ettermiddag marsjerte cirka 20 forskere og støttespillere i veibanen i Trondheim for å formidle følgende budskap: «At vitenskapen er tydelig og at Norge stanser ekspansjonen av fossilt brensel ved å avsløre grønnvaskingen som finansieres av landets fossilindustri», skriver organisasjonen Scientist rebellion i en pressemelding.

Organsisasjonens aksjon førte til saktegående trafikk og kø over Elgseter bru og inn mot sentrum, ifølge Nidaros som tidligere omtalte saken. Etter litt etterkom aktivistene politiets pålegg om å fjerne seg fra veibanen, og de fortsatte marsjen mot Torget på fortauet. Helt til de kom utenfor rådhuset.

Der var det tre av aktivistene som ikke etterkom pålegget og ble innbragt og anmeldt av politiet. De tre har alle tilknytning til NTNU, hvorav en er postdoktor, en stipendiat og en student.

- Jeg er dypt bekymret over det vi gjør mot planeten og vår felles framtid. Som forskere har vi et ansvar for å ringe alarmen når samfunnet står overfor farer, slik som klima- og biodiversitetskrisen utgjør. Den norske regjering bidrar aktivt til å eskalere disse truslene. Jeg kan ikke med god samvittighet sitte og se på mens det skjer, sier Thomas Haaland, postdoktor i biologi ved NTNU og en av arrangørene, ifølge organisasjonens pressemelding.

Flere forskere ved NTNU har de siste årene demonstrert for klima. Blant annet via organsiasjonen Scientist rebellion og gjennom Stopp oljeletinga. Tidligere i år ble en postdoktor og student dømt i Oslo tingrett for den mye omtalte Skrik-aksjonen.