Isak og Maria hjelper medstudentene sine med å bestå eksamen

Statsvitenskapsstudentene lager podcast for å hjelpe medstudentene sine med å forstå pensum. Professor hyller initiativet.

Isak Evensen og Maria Soave V. Ulset lager podcast for å gjøre eksamenstiden lettere for medstudentene sine.
Publisert

- Vi prøver å få gjort mest mulig før eksamensperioden, men det sklir ofte litt over. Så jeg prøver å finne en balanse, sier Isak Evensen. 

Evensen studerer statsvitenskap på første året. Det kombinerer han med å være påtroppende pocastansvarlig i linjeforeningen Leviathan. Der produserer han, sammen med en komité, en «pensumpod».

- Det er en slags serie av de ulike fagene vi har på statsvitenskap, for å hjelpe hverandre med eksamen, sier Evensen.

Populær podcast om pensum

Avtroppende pocastansvarlig, Maria Soave V. Ulset, forteller at pensumpodden har blitt veldig populær. Ifølge Ulset øker lyttertallene på gamle pensumpodder ved hver eksamensperiode.

- Vi merker at episodene står seg over årene. Flere av episodene har over 500 avspillinger. Det er en god del med tanke på hvor mange som har fagene, sier hun.

Ulset lager podcast til medstudentene sine samtidig som hun skriver bacheloroppgave.

Både Ulset og Evensen er selv inne i krevende tider som studenter. Ulset skriver bacheloroppgave i politisk atferd, mens Evensen er inne i sin andre eksamensperiode som statsvitenskapsstudent. Derfor prøver de å gjøre innspillingene til eksamensøving. 

- Vi prøver å gjøre det slik at de som lager pensumpodden har eksamen i faget episoden handler om. Da blir det en eksamensøving i seg selv å få prate med professoren, sier Ulset.

Professor bøyer seg i støvet

Hver episode varer i omkring en halvtime. Der har studentene invitert professorer og fagansvarlige til å dele litt tips og triks i forkant av eksamen. 

Blant emnene som dekkes i pensumpodden er POL1002. Emnet er et innføringsfag i offentlig politikk og administrasjon. I tre episoder snakker studentene med fagansvarlig og professor Pål Erling Martiniussen. 

Pål Erling Martiniussen er med i 3 episoder av pensumpod.

- Det er helt fantastisk at studentene lager et slikt tilbud. Jeg bøyer meg i støvet for innsatsen den gjengen legger ned, sier Martiniussen.

Han forteller at det også fantes en linjeforening da han selv var student. Da var det derimot lite fokus på fag og pensum.

- De arrangerte bare en fest i ny og ne. De som driver linjeforeningen nå er utrolig flinke. Jeg håper studentene vet å sette pris på det, sier professoren. 

Ikke like godt som lesing

Martiniussen forteller at han ikke visste om podcasten før han ble spurt om å delta i en episode. Han synes det var helt naturlig å delta.

- Det er veldig et artig format. Det blir litt mer diskusjon enn at jeg bare står og snakker, sier han.

Podcasten spilles inn i studio på Dragvoll.

Han håper likevel ikke studentene erstatter lesningen med podcastlytting. 

- Vi pirker jo bare borti pensum, så det er ikke i nærheten av godt nok alene. Men det er tydelig at det fungerer som repetisjon, og en pekepinn på det sentrale.

Også Ulset og Evensen forteller at podcasten ikke er ment som en erstatning for pensum.

- Det er et viktig poeng vi sier i både introduksjonen og avslutningen av episoden sier, Ulset. 

Egen podcastkomité

De legger vekt på at det er seks stykker som fordeler arbeidet med podcasten mellom seg. Linjeforeningen har en egen komité som kun er dedikert til podcast.

- Vi er heldigvis flere som er involvert, sier Ulset.

Ulset og Evensen får god hjelp av hele resten av podcastkomiteen. Fra venstre: Maria Soave Vold Ulset, Constance Linnea Breunig, Ingrid Nordgård Johansen, Andreas Braa, Lars Høverstad Molvik, Isak Evensen

Leviathan startet med podcasten «Statsbøttekottet» i 2020, og har siden da blitt en av de største linjeforeningene på Dragvoll. I 2022 startet de med å lage episoder som handlet om pensum, som har blitt svært populære. Samtidig spiller de også inn episoder om helt andre ting.

- Vi lager ikke bare faglige podcaster. Senere i dag skal vi spille inn en «knock-off» av Lørdagsrådet, forteller Ulset avslutningsvis.

 

Følg UA på Facebook og Instagram.