Eksportkontroll

Vil ikke ansette personer fra «røde land»: - Har ført til uro og bekymring

Etter en risiko- og sikkerhetsvurdering har ledelsen i forskningskonsernet Norce bestemt at det ikke skal ansette personer med bakgrunn fra «røde land».

Ledelsen i forskningskonsernet Norce har bestemt at det ikke skal ansette personer med bakgrunn fra «røde land». Bildet er fra hovedkontoret i Bergen.
Publisert

Ledelsen i forskningskonsernet Norce har bestemt at det ikke skal ansette personer med bakgrunn fra «røde land», som Kina, Russland og Iran. Det melder Khrono lørdag. Det skal være en risiko- og sikkerhetsvurderinger som ligger bak vedtaket.

– De nasjonale sikkerhetsmyndighetene har over tid anbefalt oss å være ekstra varsomme, og vi har sett en stadig tilstramming av anbefalingene nå som det er krig i Europa, skriver konsernsjef Thor Arne Håverstad i en intern blogg hos forskningskonsernet Norce ifølge Khrono.

Det var i februar at beslutningen om å si «nei til ansettelser av statsborgere fra røde land» ble tatt. Den ble blant annet begrunnet med trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Eksportkontrollen har også ført til at NTNUs teknologifakulteter i fjor kun kun ansatt en forsker fra land som står høyt på PSTs bekymringsliste.

Har ført til uro

I den nasjonale trusselvurderingen for 2023 advarer PST blant annet mot at «norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner vil utnyttes til ulovlig kunnskapsoverføring. Aktører knyttet til Russland, Kina, Iran og Pakistan vil representere en særskilt utfordring».

Hos de ansatte i Norce skal beslutningen om å si nei til ansettelser av statsborgere fra røde land ha ført til uro og bekymring. Det gjelder først og fremst de med bakgrunn fra det PST definerer som risikoland, ifølge Forskerforbundet.

– Saken har skadet arbeidsmiljøet i Norce, heter det i en felles uttalelse fra fagforeningene Tekna, Forskerforbundet, Parat, NTL, NITO og Norsk Psykologiforening på intranettet, skriver de.

— Det er en del uro og misnøye primært blant ansatte fra de såkalt «røde landene», men også blant andre, sier Atle Blomgren, tillitsvalgt for Forskerforbundet, til Khrono.

Konstituert konsernsjef i Norce, Thor Arne Håverstad, sier til Khrono om kritikken at han «beklager at det blir oppfattet på denne måten» samt at de «erkjenner at saken kunne vært enda bedre håndtert».

Professor ved NTNU, Hongchao Fan, er urolig for at han skal bli holdt utenfor viktig forskning som følge av endringene i risikobildet, som også har ført til at NTNU har blitt mer restriktive.