- Mange er redde for å uttale seg basert på signalene fra ledelsen

- At ingen ansatte ved ILU har valgt å uttale seg i sakene UA har skrevet om dette, illustrerer godt hvor vi står i dag, sier Unni Eikeseth til UA.

- Min intensjon med kommentaren på Innsida var å belyse at det kom frem kritikk til den vedtatte periodeplanen, og oppfordre folk til å engasjere seg, sa Unni Eikeseth under det ekstraordinære styremøtet ved ILU.
Publisert Sist oppdatert

Stemningen var trykket og stille før det ekstraordinære styremøtet på Institutt for lærerutdanning (ILU) mandag morgen. 

Den nye konstituerte styrelederen, Hilde Grimstad, presenterte seg for styret, før instituttleder og styret sekretær Ingrid Thowsen fortalte at rommet hennes for å ytre seg var blitt smalere, og at frykten for å bli misforstått var stor. 

- Møtene skal ikke være hemmelige

Etter hvert var det Unni Eikeseths tur til å gi sin versjon av det som skjedde da styrelederen kontaktet henne etter å ha ytret seg på Innsida om en vedtatt periodeplan (se faktaboks nederst i saken). 

- Innholdet i telefonsamtalen handlet om ytringen min på Innsida. Det som blir gjort på disse møtene skal ikke være hemmelig. Det burde vært helt innenfor å skrive en kommentar på Innsida, uten å få en telefon fra styreleder, sa Eikeseth under styremøtet.

Styreleder responderte med at hun forstår både Eikeseths og den tidligere styrelederens side av saken. 

- Jeg kan forstå at styreleder tar denne telefonen, basert på kommentaren styremedlemmet kom med etter at en plan var vedtatt med et tydelig flertall, sa styreleder. 

Videre tolket hun handlingen fra den tidligere styrelederen som en måte å oppnå dialog. Hun tror ikke meningen var å refse Eikeseth.

-  Det kan være ubehagelig å få en telefon fra en styreleder, men det kan også være en mulighet for å ytre seg om hvordan man opplevde situasjonen, sa hun. 

Uenig i styreleders tolkning

Denne tolkningen var ikke Eikeseth enig i. 

- Samtalen handlet om hvordan jeg ytret meg, og ingenting annet, sa hun. 

Etter styremøtet får UA noen kjappe kommentarer fra Eikeseth før hun skal videre i et annet møte. 

- Jeg synes møtet gikk ganske bra. Det er viktig at vi fikk signalisert utad at vi er skeptiske til saksnotatene, og at det skal være greit å ytre seg, sa hun. 

Hun var også positiv til at hele styret ble enige om ordlyden i protokolltilførselen. 

Eikeseth forteller at mange kollegaer har tatt kontakt med henne i etterkant av at det ble offentlig at hun hadde fått en telefon fra styreleder. Mange av hennes kollegaer har sagt at de er redde for å uttale seg basert på signalene fra ledelsen i denne saken. 

- At ingen ansatte har valgt å uttale seg i sakene UA har skrevet om dette, illustrerer også godt hvor vi står i dag. Det blir snakket om at det er rom for å ytre seg, men det er langt fra slik det er i praksis, avslutter hun. 

Universitetsavisa ba instituttleder Ingrid Thowsen om et intervju i etterkant av styremøtet. Hun ønsket ikke å la seg intervjue. 

Fakta

Ytringsfrihet ved ILU

Tirsdag 19. desember ble det publisert et åpent brev fra styremedlemmer for gruppa interne faste vitenskapelig ansatte ved Institutt for lærerutdanning (ILU).

Der tok de oppgjør med det de beskriver som krenket ytringsfrihet ved ILU. De skriver at dette skjedde i en telefonsamtale mellom en av de faste vitenskapelig ansatte i styret og styreleder.

I denne telefonsamtalen skal styreleder ha uttrykt at en kommentar styremedlemmet hadde skrevet på Innsida var problematisk. Unni Eikeseth, som skrev kommentaren på Innsida, oppfattet det som en oppfordring til å slette den og som et angrep på hennes ytringsfrihet som ansatt på NTNU.

Eikeseth mener styreleder gikk utenfor sin rolle. Arve Thorshaug, som gikk av som styreleder midt opp i dette, av det han selv sier er urelaterte grunner, opplever det annerledes. Han sier at det kun var et forsøk på dialog.

Det kom også ut etterpå at det var instituttleder ved ILU, Ingfrid Thowsen, som varslet om denne kommentaren til styreleder Thorshaug. Både hun og den avgåtte styrelederen sier at det ikke var noen oppfordring fra henne om å ta kontakt med Eikeseth.

Sist torsdag omtalte Universitetsavisa sakspapirene til mandagens ekstraordinære styremøte. Ytringsfrihetsekspert Vidar Strømme sa at formuleringene der kan virke nedkjølende på ytringsklima.

Følg UA på Facebook og Instagram.