institutt for lærerutdanning

Svarer om «krenket ytringsfrihet»: - Vi har ulik opplevelse

Den nylig avgåtte styrelederen ved instituttstyret ved ILU, Arve Thorshaug sier han ikke hadde intensjon om å få Unni Eikeseths innlegg slettet. Eikeseth sier det er vanskelig å forstå det som noe annet.

Instittut for lærerutdanning under 100-årsfeiring i Akrinn-bygget på Kalvskinnet.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det publisert et åpent brev fra Styremedlemmer for gruppa interne faste vitenskapelig ansatte ved Institutt for lærerutdanning. 

Der tar de oppgjør med det de beskriver som krenket ytringsfrihet ved Institutt for lærerutdanning. De skriver at dette skjedde i sammenheng med en telefonsamtale mellom en av de faste vitenskapelig ansatte i styret og styreleder Arve Thorshaug.

I denne telefonsamtalen skal styreleder ha uttrykt at en kommentar styremedlemmet hadde skrevet på Innsida var problematisk. Styremedlemmet oppfattet det som en oppfordring til å slette kommentaren på Innsida og som et angrep på hennes ytringsfrihet som ansatt på NTNU.

Du kan lese brevet i sin helhet her.

Det var Førstelektor i naturfag ved Institutt for lærerutdanning og instituttstyremedlem Unni Eikeseth som ble kontaktet av styreleder.

- Det er ikke styreleder sin oppgave å ta kontakt med meg som styremedlem for å diskutere innholdet i en saklig kommentar som jeg har publisert på Innsida, sier hun til UA.

Les resten av Eikeseths svar lenger ned i saken.

Unni Eikeseth ble kontaktet av leder ved styret hun sitter i. Der opplever hun at han forsøkte å få henne til å slette sin kommentar.

- Vi har helt klart ulik opplevelse av samtalen

Til Universitetsavisa sier Arve Thorshaug, som nå har trukket seg som styreleder at han oppfattet situasjonen helt annerledes.

- Det var helt klart ikke min intensjon. Vi har helt klart ulik opplevelse av samtalen. Samtidig kan jeg ikke bestride hennes opplevelse av samtalen.

- Hvorfor valgte du å kontakte styremedlemmet på telefon etter ytringen?

- Jeg ønsket å diskutere innholdet i hennes uttalelse på Innsida. Dette knyttet jeg, og knytter til mitt ønske om åpen dialog, og at vi heller snakker med hverandre, enn om hverandre. Dette har jeg også kommunisert i styremøtene, Jeg poengterte flere ganger at det ikke var min intensjon at hun skulle fjerne innlegget, svarer Thorshaug.

- Hva tenker du om handlingen din nå i ettertid?

- At det var helt riktig å ta kontakt på bakgrunn av innlegget på Innsida, både for å oppklare motivasjonen for innlegget, og for at vi skulle snakke oss gjennom innholdet, sier Thorshaug.

Klarte ikke å bygge et kollektivt fellesskap

På spørsmål om hvorfor han valgte å trekke seg svarer Thorshaug at det er knyttet til to forhold, og at det ligger ikke noe dramatikk i dette.

- Da jeg tok på meg styrelederjobben i august 2021 jobbet jeg ved Nord universitet. August 2022 startet jeg i jobb som rektor i grunnskolen i Levanger. Dette er en så krevende jobb at jeg måtte velge bort styrelederjobben. Den  er et biverv som tar mye tid, sier han.

Han fortsetter om det andre forholdet:

- Jeg har store krav til meg selv i utøvelse av jobb og verv. Som styreleder i ILU opplevde jeg at jeg, som leder, ikke oppnådde å bygge det kollektive fellesskapet jeg mener er viktig for at resultatet av arbeidet skal bli så godt som jeg mener de studenter og ansatte ved ILU fortjener, slår han fast.

- Enkeltmedlemmer har begrenset bidraget fra øvrige

Universitetsavisa har fått tilgant på en epost fra Thorshaug i sammenheng med at han trekker seg. Der oppgir han lignende begrunnelser, han peker også spesifikt på uenighet med enkeltmedlemmer av styret: 

«Jeg er av den oppfatning at rolleforståelsen hos enkeltmedlemmer i styret har begrenset bidraget fra øvrige styremedlemmer», skriver han.

Reagerer på at enkeltmedlemmer pekes ut

Eikeseth reagerer sterkt på at styreleder grunngir avgangen sin på den måten han gjør med å mer eller mindre peke ut enkeltmedlemmer i styret som grunn til at han går av. 

Hun mener han heller burde tatt selvkritikk for angrepet på hennes rett til ytring. Nå er Eikeseth glad for at kollegaene i gruppa av faste vitenskapelig ansatte i styret står sammen med henne i saken.

- Det er ikke til å unngå at en slik oppringing fra styreleder til meg som enkeltmedlem i styret vil bli oppfattet som en oppfordring til å slette innlegget og disiplinere meg som styremedlem fra å ytre meg i framtiden. Det burde styrelederen ha forstått, sier Eikeseth etter å ha fått framlagt Thorshaugs opplevelse av saken.

Dette sier instituttleder Ingfrid Thowsen

Universitetsavisa har også rettet en rekke spørsmål til instituttleder ved ILU, Ingfrid Thowsen.

- Hva tenker du om at styreleder kontaktet styremedlemmet etter denne ytringen? 

- Hvordan styret kommuniserer skal ikke en instituttleder ha en formening om i respekt for styrets uavhengighet.

Ingfrid Thowsen

Hvordan er klimaet for å ytre seg fritt ved Institutt for lærerutdanning? 

- Jeg anerkjenner selvsagt at ytringsfrihet er en av universitetets sentrale verdier som står støtt ved ILU.

Hvordan vil denne saken bli tatt tak i fra ledelsen ved ILU?

- Nå er min oppgave å starte arbeidet med å foreslå kandidat til ny styreleder, som dekan skal oppnevne. Når ny styreleder er på plass, vil det være naturlig at styret begynner med å diskutere sitt interne samarbeid.

 

Følg UA på Facebook og Instagram.