Nå får alle nordmenn mulighet til å lære litt om kunstig intelligens

Fra i dag kan alle som ønsker det bli kurset i kunstig intelligens. Kurset er gratis og målet er at mange skal ha litt peiling på dette feltet.
- Kunstig intelligens er noe vi må forstå, snarere enn å frykte, sier Ingrid Schjølberg. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Kunstig intelligens er noe vi må forstå, snarere enn å frykte, sier Ingrid Schjølberg.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det dreier seg om nettkurset Elements of AI, som NTNU gjør tilgjengelig på norsk. Det er det Oslo-baserte selskapet Feed som har laget det digitale kurset.

Som UA tidligere har omtalt, er inspirasjonen hentet fra Finland og Sverige, som allerede tilbyr innbyggerne ei enkel innføring i kunstig intelligens. Nå foreligger kurset i norsk versjon.

- Kunstig intelligens tas i bruk i alle sektorer, dette er noe vi må forstå, snarere enn å frykte. Nå har vi alle sjansen til det, sier dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk ved NTNU, Ingrid Schjølberg i ei pressemelding fra NTNU og  Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Lavterskel og noe for alle

Kurset er utviklet av Universitetet i Helsinki i samarbeid med designbyrået Feed AS. Etter lanseringa våren 2018 har nesten 400 000 fra hele verden registrert seg for å delta på kurset.

Kurset er ledd i regjeringas strategi for kunstig intelligens, heter det i pressemeldinga.

– Dette kurset er et ledd i denne strategien. Nå kan hvem som helst forstå mer av hva kunstig intelligens er, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Linda Hofstad Helleland 
    
      (Foto: Kai T. Dragland, NTNU)

Linda Hofstad Helleland  Foto: Kai T. Dragland, NTNU

 

Den viser til at kunstig intelligens brukes i transportsektoren, innen logistikk og varehandel, i banksektoren, moderne matproduksjon, norsk helsevesen, politi, presse og offentlig sektor.

Direktør Torbjørn Svendsen, ved NTNU digital, har vært faglig ansvarlig for den norske versjonen av kurset, ifølge pressemeldinga. 

– Dette er et lavterskeltilbud og passer for alle. Målet er at mange skal kunne litt, sier Svendsen.

Torbjørn Svendsen.  
    
      (Foto: Kai T. Dragland/NTNU)

Torbjørn Svendsen.   Foto: Kai T. Dragland/NTNU

 

Mange bedrifter deltar

Regjeringa har også utfordret næringsliv og offentlig sektor til å bli med på dette AI-løftet, som en del av de ansattes kompetanseutvikling.

– Ta kurset Elements of AI og send oppfordringa videre til kunder og konkurrenter, sier distrikts- og digitaliseringsministeren.

Ifølge informasjonen fra NTNU og Kommunal- og moderniseringsdepartementet har mange allerede meldt sin interesse:

Equinor, DNB, DNV-GL, Sintef, NorgesGruppen, Abelia, Nasjonalbilblioteket, Skatteetaten og Schibsted er noen av dem som har meldt seg på så langt. Og det kommer daglig flere til.

Kurset består av seks deler. Hvordan definere kunstig intelligens? Hva er filosofien bak? Deltakerne blir også kjent med beslektede fagområder og lærer hvordan problemer løses med kunstig intelligens. De får innsikt i hvordan kunstig intelligens allerede er en del av dagens samfunn, og vil bedre forstå bruk, verdi og begrensinger av teknologien.

Videre har over 400 videregående skoler fått invitasjon til å bruke kurset som en del av undervisningen.

- Målet i Sverige og Finland har vært at 1% av befolkningen skal gripe denne muligheten. Jeg synes absolutt vi bør sette oss enda høyere mål her til lands, sier Linda Hofstad Helleland.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

20 internasjonale studenter til NTNU i november

Seksjonssjef Anja Linge Valberg mener smittevernhensynene er godt ivaretatt.

Ytring:

Ingen er forskåna fra korona

Koronapandemien har gitt mye lærdom. Her er syv ting jeg vil ta med meg på vegen videre.

Gjesteskribenten:

At hjemmeeksamen ble planlagt i siste liten, burde vært unødvendig

Det er helt uforståelig for meg at man ikke tidligere har sett at det ville være umulig å gjennomføre eksamen akkurat som i årene før covid-19.

Asheim vil ha litt mindre Brisbane og litt mer Bayern for norske studenter

Regjeringen mener det er for tilfeldig hvor norske studenter reiser på utveksling. De vil bruke Lånekassen til å lokke studenter til attraktive land.