Aftenposten:

Forskningsministeren klinte med egen ekspedisjonssjef

Først etter at Aftenposten begynte å undersøke hendelsen på baren, informerte statsråden departementet om saken. 

Oddmund Løkensgard Hoel har vært forsknings- og høyere utdanningsminister siden januar 2024, etter at tidligere minister Sandra Borch gikk av.
Publisert Sist oppdatert

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) skal ha klint med sin egen ekspedisjonssjef etter en forskningskonferanse 7. mai i år. 

Det skriver Aftenposten, som får hendelsen bekreftet fra flere uavhengige kilder. 

Ifølge avisa skjedde hendelsen etter en middag med konferansedeltagere og ansatte i Kunnskapsdepartementet, hvor statsråden og ekspedisjonssjefen var de to siste som ble igjen i selskapet. 

- Før vi skilte lag og dro hver til vårt, hadde vi en god prat som endte med at vi kysset. Dette burde ikke skjedd. Dette var en uprofesjonell hendelse i en ellers profesjonell relasjon, skriver Hoel til Aftenposten.

Også kvinnen bekrefter til avisa at de kysset, og at hun etterpå tok taxi hjem alene. Begge er klare på at hendelsen ikke er forenelig med rollene de to har.

- Spontant, tankeløst og pinlig

Kunnskapsdepartementet har seks avdelinger som ledes av ekspedisjonssjefer. Disse er utnevnt av Kongen i statsråd. Ifølge Aftenposten leder den aktuelle ekspedisjonssjefen avdelingen for høyere utdanning, forskning og internasjonalt arbeid, som er svært relevant for Hoels ansvarsområder som statsråd.

Aftenposten skriver at ingen av de to hadde tatt opp hendelsen med departementsråd før etter at avisa begynte å jobbe med saken tre uker senere. 

- Dette var spontant, tankeløst og pinlig, og noe jeg ikke ville snakke om. Jeg ser nå at det var feil, svarer Hoel på spørsmål om hvorfor han ikke tok kontakt med departementsrådet før.

Det var flere vitner til hendelsen som skal ha skjedd i bakgården mellom The Whisky Bar og The Dubliner i Oslo sentrum.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til NRK at slikt ikke skal skje. 

- Det har Oddmund Hoel vært tydelig på, både til meg og i pressen. Han har erkjent at dette ikke er greit. Det har jeg også sagt til ham, sier Støre.

Andre klinesak for Støre-regjeringen

Dette er andre gangen det blir bråk etter at en Sp-statsråd kysser med en underordnet i Støre-regjeringen. I september i fjor avslørte NRK at daværende kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik hadde klint med en ansatt på kommunaldepartementets sommerfest. Han gikk av som statsråd i oktober.

Hoel selv har vært minister for forskning og høyere utdanning siden januar i år. Han overtok for Sandra Borch, som trakk seg fra statsrådposten etter å ha innrømt plagiat i sin masteroppgave. 

Hoel var da statssekretær i Kunnskapsdepartementet. Det var han også under forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe, som gikk av i juli 2023 etter å ha brutt regjeringens habilitetsregler. 

Følg UA på Facebook og Instagram.