Kronprinsen la ned grunnstein på Studentersamfundet

Kronprins Haakon møtte studentene og fikk spørsmål om frivillighet og eget alkoholkonsum før han senket nybyggets grunnstein.

Studentersamfundets styre poserer med Kronprinsen og den nylig senkede steinen.
Publisert Sist oppdatert

Det var både stas og ståhei da Kronprins Haakon skulle offisielt nedlegge grunnstein for det som skal bli Studentersamfundets nybygg. Det var hans farfar, daværende Kronprins Olav, senere Kong Olav V, som la ned grunnsteinen i 1927 for det opprinnelige Samfundetbygget, som sto ferdig i 1929.

Nå, drøye 90 år senere, feirer studentene at Det runde røde bygger ut.

- Nå går en 70 år gammel drøm i oppfyllelse, sa Samfundetleder Fredrik Akre.

Les mer om det lenge planlagte bygget: Samfundets nybygg skal være kult og litt rart.

Kronprinsen fikk dekt over en bredde av tema.

Kronprinsens DJ-karriere

Seansen startet i en festkledd Storsal, der Kronprinsen var i samtale med Samfundetleder Fredrik Akre og UKEsjef Max Meinich. De snakket blant annet om viktigheten av å snakke om psykisk helse både under og etter koronapandemien. I tillegg til at Kronprinsen fikk snakket om sin egen studietid, blant annet som DJ.

- Jeg vil vel kanskje heller si at jeg bare spilte musikk. Jeg tok ikke så mye forespørsler og fokuserte heller på å kjøre min egen musikalske profil, sa Kronprinsen til glede for Storsalen.

Han fikk også flere spørsmål fra de oppmøtte studentene. Første spørsmålsstiller startet med å referere til studentenes forkjærlighet til etanol og om Kronprinsen «fortsatt liker å drikke seg drita».

- Ja, jeg er nok mer opptatt av metanol og det grønne skiftet, svarte Kronprinsen til mye latter.

Strindens promenadeorkester spilte opp i Storsalen.

- Kommer til å huske best det dere gjorde på Samfundet

Før han videre fortalte at akkurat det å drikke seg drita ikke er noe han setter så stor pris på. Etterpå fikk han et spørsmål, kanskje noe mer seriøst ment, om hvorfor studentfrivillighet og Samfundet er viktig.

Samfundetlederen og Kronprinsen senket sammen steinen.

- Læring er noe som motiverer oss. Men vi motiveres også av læring, autonomi og mestring. Det er noe Samfundet tilbyr. Å prøve masse forskjellig. Uten å tenke over det selv får man masse erfaringer for karriere og livet uten at man merker det, fordi man plutselig bare må ta ansvar og fikse ting. Samfundet er veldig viktig, men det er ikke noe man kan måle. Det dere kommer til å huske best er det dere gjorde her, sa Kronprinsen.

I tillegg fikk han spørsmål om hvorfor han selv valgte å studere i utlandet.

- Først gikk jeg på Sjøkrigsskolen. Så syntes jeg det var veldig spennende å dra et annet sted og å møte noen andre mennesker med andre perspektiver. Det finnes veldig mange gode utdanningsinstitusjoner i Norge, så finnes det også noen gode i utlandet, sa han og høstet nok en gang latter fra salen.

Må ikke bli så beskjedne at vi ikke tør gjøre noe nytt

Etter et kort kunstnerisk innslag fra studentorkesteret Strindens bar det ute på Fengselstomta bak Samfundet, for selve høydepunktet. Der ble Kronprinsen og de oppmøtte ønsket velkommen av sang fra studentkoret TSS, som også helte litt alkoholfri bobler i de fjonge gjestenes glass. Deres søstre i TKS deltok også på den svenske studentvisa Sjungom studentens lyckliga da'r.

Samfundetleder Fredrik Akre takket alle de engasjerte studenter som har brakt Samfundet til der det er i dag.

Blant de mange oppmøtte studentene var tidligere Samfundetledere Eirik Sande (i grønt) og Frida Jerve (i beige) som i sin tid jobbet med å få på plass nybygget.

- Vi skal ikke glemme arven vi har, vi skal ikke glemme hva folk før oss har gjort, engasjementet de har vist og vi skal ikke glemme at vi står på kjempers skuldre. Men vi skal ikke bli så beskjedne i ærefrykt at vi ikke tør å lage noe nytt, sa Akre.

TSS bydde på sang.

- Min oppfordring til generasjonen studenter som skal flytte inn i det nye bygget er dette: Opprett nye gjenger, syng nye sanger, møt nye mennesker. Det er sånn vi bevarer Samfundet i 111 år til. Endring er vår sterkeste tradisjon. Dersom vi stagnerer for å bevare det vi var, har vi allerede mistet den vi er, avsluttet han.

Så senket Samfundetlederen og Kronprins Haakon grunnsteinen modellert etter den originale som står plassert i midten av Rundhallen. I kjent stil ble det hele avsluttet med Nu Klinger.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.