Hjárni kåret til Norges beste studentbedrift

Studentbedriften fra NTNU i Ålesund gikk onsdag helt til topps under NM i studentbedrift.

Hjárni er Maximilian Gunnarsson, Petter Brathaug Olsen og Einar I. Torvik Totland.
Hjárni er Maximilian Gunnarsson, Petter Brathaug Olsen og Einar I. Torvik Totland.
Publisert Sist oppdatert

– Dette er helt fantastisk, sier daglig leder i Hjárni SB, Einar Totland i ei pressemelding fra Ungt entreprenørskap

. - Vi har hele veien hatt mål om å gjøre alt rundt Hjárni så gjennomført og veldokumentert som mulig. Produktet vårt er helt unikt, og vi kan virkelig gjøre en forskjell med tanke på miljøet og for arbeidere i lærindustrien. Å få bekreftet at andre ser potensialet, mulighetene og omfanget av dette er fantastisk! Vi er klare til å satse videre, sier Totland.

Hjárni ABs forretningsidé er å utvikle lærprodukter som er miljøvennlig og bærekraftig. Skinnjakker er vanligvis produsert ved bruk av krom, et metall som kan forårsake allergi og kreft. De har derfor utviklet et miljøvennlig garvemiddel.

Studentene som står bak Hjárni er Maximilian Gunnarsson, Petter Brathaug Olsen og Einar I. Torvik Totland. Gunnarson og Totland studerer Markedsføring, innovasjon og ledelse og Olsen Biomarin innovasjon.

Juryen mener at Hjárni blant annet demonstrerer høy gjennomføringsevne, viser til dokumenterte behov i markedet og har koblet til seg sterke mentorer og samarbeidspartnere, som bidrar positivt til produktet og til å redusere risiko.

Juryen ser for seg at dersom de lykkes, vil produktet deres ha et stort kommersielt potensial.

Prisen ble delt ut av statsråd Henrik Asheim.

Studentbedriften vant i tre kategorier: Beste studentbedrift, beste HR og beste sosiale entreprenører.

Nå går ferden videre til EM i studentbedrifter i juli. Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap sier følgende om gårsdagens bragd.

– Jeg er mektig imponert over arbeidet til Hjárni og det de har levert under årets NM. Det er ingen tvil om at de har kommet opp med et helt unikt produkt, og i tillegg viser de en imponerende dedikasjon og innsats i arbeidet. Jeg gleder meg til å følge med under EM, sier Nykkelmo i pressemeldinga.

Ålesund har tradisjon for at studentbedrifter derfra gjør det svært godt i konkurranser. I 2019 vant Artfish EM for studentbedrifter med sitt prosjekt for å ta knekken på lakselusa. I 2017 tok AgriMare Bio sølv da de deltok i EM for studentbedrifter. I norgesmesterskapet tok de gull i likhet med Hjárni.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.