Korona:

Sit har permittert 248 av sine ansatte

Nesten alle ansatte ved Sits (Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim) kantiner, kaffebarer og treningssentre er permittert. – Veldig tøft, sier Sit-direktør Audhild Kvam.
Kantina i Hangaren på Gløshaugen i Trondheim er blant de mange serveringsstedene som har måttet stenge. Det har ført til at nesten alle de ansatte er permittert. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kantina i Hangaren på Gløshaugen i Trondheim er blant de mange serveringsstedene som har måttet stenge. Det har ført til at nesten alle de ansatte er permittert.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Som følge av koronapandemien og nedstenging av Sits kantiner, kaffebarer og treningssentre står samskipnaden med et kraftig inntektsfall. Dette har ført til permittering av 82 fast ansatte fra kantinene og kaffebarene og 166 midlertidige ansatte i kantiner, kaffebarer og treningssentre.

- Ikke en god situasjon for de ansatte

- Dette er veldig tøft og kjipt. Det er en helt ny situasjon for oss, sier Sit-direktør Audhild Kvam.

- Hvordan har de ansatte reagert?

- Jeg har inntrykk av at det er forståelse for situasjonen vi er i, men vi har mange lavlønnsgrupper og det er ikke en god situasjon å være i når det er usikkerhet rundt inntekten fremover. Det er det tøffeste for oss med denne situasjonen, men det er viktig for oss å håndtere dette på en måte som sørger for at vi har trygge arbeidsplasser og gode tilbud til studentene etter denne krisen.

Håper å slippe oppsigelser

Kvam forteller samskipnaden begynte med risikoanalyser og forberedende tiltak før det ble bestemt at mye av virksomheten deres måtte stenges. Når stengingen var et faktum ble det ifølge Kvam uunngåelig med permitteringer. De ansatte ble permittert med virkning fra forrige uke, foreløpig uten sluttdato.

- Vi håper dette blir så kortvarig som mulig. Dette handler om økonomien til samskipnaden. Vi må ta ned utgiftene når inntektene går ned, sier Kvam.

Sit-direktøren håper tiltakene sørger for at de slipper oppsigelser.

- Heldigvis har Sit en god økonomi i bunn, men koronasituasjonen tærer på. Vi prøver å ta ned kostnadene gjennom permitteringer slik at vi kan ha en grei økonomi når vi kommer ut på den andre siden. I år kommer det nok uansett til å bli et år med røde tall.

Frykter tomme studentboliger

All inntekt fra kantiner og kaffebarer er naturligvis borte når de er stengt. Avgifter ved treningssentrene er forhåndsbetalt, men her pågår det diskusjoner mellom Sit, Velferdstinget og NTNUI om hvordan denne situasjonen bør løses.

Boligdriften av Sits virksomhet går foreløpig som normalt. Avhengig av pandemiens utvikling og konsekvensene dette får, kan det gi store konsekvenser for Sit.

- Vi er redde for økonomien knyttet til studentboligene. Det er usikkerhet rundt om studentene kommer tilbake på campus igjen i løpet av semesteret og hvordan høsten ser ut. Vanligvis flytter studentene inn i studentboligene i løpet av sommeren. Det er en risiko for at vi får tomme studentboliger om situasjonen fortsetter. Det vil merkes kraftig på økonomien vår, sier Kvam.

Sit-direktøren forteller at landets samskipnader forsøker å koordinere seg når de informerer regjeringen om konsekvensene av koronapandemien.

Bekymret for at studenter sitter mye alene

Når de fleste tilbudene til studentene er stengt, forsøker Sit å tenke alternativt. Kvam forteller at psykologtjenesten deres fortsatt er operativ og at de også har andre digitale samtaletilbud. De har også opprettet en kontakttelefon som bekymrede studenter kan ringe til.

Vekketjeneste

Et annet tiltak er at de har laget tips til hjemme- og utetrening, og gjennomfører gruppetreningstimer over nett.

- Vi har også opprettet en vekketjeneste som studentene kan melde seg på. Det er bra å holde en døgnrytme, så studentene har tilbud om å bli ringt og vekket og få en hyggelig prat som start på dagen. Vi er bekymret for at studentene skal sitte mye alene når både campus, idrettssenter og Samfundet er stengt. Mye av det sosiale forsvinner, sier Kvam.

Les alle UAs saker om koronaviruset her.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

- Vi håper dette blir så kortvarig som mulig. Dette handler om økonomien til samskipnaden. Vi må ta ned utgiftene når inntektene går ned, sier Sit-direktør Audhild Kvam om at hun har måttet permittere mange av sine ansatte som følge av koronapandemien. 
    
      (Foto: Sit)

- Vi håper dette blir så kortvarig som mulig. Dette handler om økonomien til samskipnaden. Vi må ta ned utgiftene når inntektene går ned, sier Sit-direktør Audhild Kvam om at hun har måttet permittere mange av sine ansatte som følge av koronapandemien.  Foto: Sit

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNUs smittemodell møtt med kald skulder hos FHI

NTNU Covid-19 Task Force har utviklet en matematisk modell fra bunnen av. Folkehelseinstituttet vil heller lage sin egen modell.

Forskere nyter størst tillit blant befolkningen

Det norske folk stoler mest på forskere, viser en ny undersøkelse. Også dommere, jurister og advokater nyter stor tillit blant befolkningen.

Slik gikk det da vi dro til campus for å treffe folk

En god del NTNU-ansatte er nå tilbake på kontorene sine. Er det endelig noe som skjer på campus? Vi måtte sjekke.

Utenlandsstudenter får lån selv om de må være hjemme

Utenlandsstudenter får lån og stipend neste semester selv om de ikke kan starte utenlandsstudiene med en gang, ifølge forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.