KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.
- Det verst tenkbare scenariet er at debattklimaet blir så tøft at man som forsker ikke lenger vil bidra i debatten, sier Ole Petter Ottersen. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

- Det verst tenkbare scenariet er at debattklimaet blir så tøft at man som forsker ikke lenger vil bidra i debatten, sier Ole Petter Ottersen.  Foto: Tore Oksholen

Ottersen er tidligere rektor ved UiO, nå rektor ved Karolinska Institutet.

- En seriøs debatt må bygge på en anstendig debattkultur. Å si dette er ikke et angrep på akademisk frihet, men et forsvar for den, skrev Ottersen nylig på sin blogg.

Til Dagens Nyheter utdyper KI-rektoren dette med å vise til den pågående debatten omkring koronakrisen, både i Sverige og i andre land.

- Se til USA

- Se til USA. Der blir den ledende smitteverneksperten Anthony Fauci fullstendig tilsidesatt av president Trump. Det pågår en kamp mellom politikk og vitenskap som er blitt enda mer synlig nå, sier Ottersen.

Uttalelsen fra Ottersen kommer i kjøl annet av stadig skarpere meningsutvekslinger forskere imellom omkring den svenske strategien i bekjempelse av pandemien. I motsetning til i USA, hvor politikere og forskere har havnet i klinsj, utspiller debatten seg i Sverige i første rekke internt mellom ulike forskere, påpeker KI-rektoren.

Cancel Culture

Ottersen kopler denne debattkulturen – eller snarere -ukulturen – til oppropet publisert i Harper's Magazine nylig, hvor 150 akademikere og kulturpersonligheter signerte en erklæring som advarer mot et debattklimna preget av «cancel culture», der man søker å nekte folk som fremmer meninger man er imot plattformer å ytre seg fra.

Det verste som kan hende er at forskere avstår fra å ta ordet i det offentlige rom fordi de frykter for følgene, sier han til Dagens Nyheter.

- Det verst tenkbare scenariet er at debattklimaet blir så tøft at man som forsker ikke lenger vil bidra i debatten. Det fins en risk for det, og da er vi allerede inne på en ekstremt farlig vei, sier KI-rektor Ole Petter Ottersen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.

Forskningsdagene:

Åpen forskning er et gode for alle

Den raske utviklingen av datateknologi og håndtering av store datamengder gjør utvidet bruk av forskningsdata mulig for mange.

Utrettelig mas om arbeidslivsrelevans

Arbeidslivsrelevans er ikke fyrlykten institusjonene bør styre alle studieprogrammer etter.