Ytring:

Fortjener vi ikke noe bedre enn Nord?

«Dette er ikke morsomt. Å krangle med noen som hele tiden skifter argumentasjon er nemlig ikke bare slitsomt. Når vedkommende har makt til å svi av en hel region er det farlig» skriver forfatteren av denne ytringen.
«Skal regjeringen være tro mot sine egne politiske verdier må en region selv kunne bytte sin universitetspartner uten å bli umyndiggjort. For Helgeland er spørsmålet: Fortjener vi ikke noe bedre enn Nord?» spør Raymond Lillevik. 
        
            (Foto: Hans Petter Sørensen)

«Skal regjeringen være tro mot sine egne politiske verdier må en region selv kunne bytte sin universitetspartner uten å bli umyndiggjort. For Helgeland er spørsmålet: Fortjener vi ikke noe bedre enn Nord?» spør Raymond Lillevik.  Foto: Hans Petter Sørensen

Mandag 30. september måtte rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim, stå skolerett for Stortingets utdanningskomite. Stortingsrepresentantene ønsket å få oversikt over styrets beslutningsgrunnlag om å legge ned Nesna og Sandnessjøen. I rektors ulike svar dukket det opp noen nye argumenter. Det spesielle er at de nye grunnene for nedleggelse strider mot styrets beslutningsgrunnlag om nedleggelse i juni.

I juni var økonomi et sentralt argument for å legge ned. På direkte spørsmål fra Stortinget om det ville hjelpe med ekstra penger til Nord for å avhjelpe situasjonen, var svaret «Nei.» Hvorfor lot rektor da styret og politikerne sitte med det motsatte inntrykket i sommer? Da sa hun jo besparelser var tvingende nødvendig for å styrke Nord. Årsaken er trolig at besparelsene ved å legge ned på Helgeland er minimale.

I juni var også dagens situasjon ved Nesna og Sandnessjøen viktige grunner til å legge ned. På Stortinget foretrakk hun å snakke om snøen som falt i fjor, altså de angivelige vanskene Nesna hadde for over ti år siden. En situasjon som altså var grundig kjent før fusjonen. I årene etter fusjonen er det nemlig ingenting ved hverken opptakstall eller frafallsprosenten som er spesielt negative for Nesna, tvert om er Nesna eneste sted med økning i opptakene. 

Hverken dagens situasjon eller økonomi er viktig lenger for å legge ned. Styret har altså gjort et vedtak som ikke er kvalifisert.

Dette er ikke morsomt. Å krangle med noen som hele tiden skifter argumentasjon er nemlig ikke bare slitsomt. Når vedkommende har makt til å svi av en hel region er det farlig. Ikke så merkelig at leder for Stortingets utdanningskomite, Roy Steffensen (FrP), allerede tre dager etter høringen vurderer om Nords handlinger egentlig hører hjemme i Kontroll - og konstitusjonskomiteen.

For dagens regjering står valgfrihet høyt i kurs. I Nord-Norge har vi to universiteter som oppfyller ønsket om konkurranse og mangfold også i høyere utdanning. Skal regjeringen være tro mot sine egne politiske verdier må en region selv kunne bytte sin universitetspartner uten å bli umyndiggjort. For Helgeland er spørsmålet: Fortjener vi ikke noe bedre enn Nord? 

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA mener:

Dekantilsettinger: Utvalget av kandidater er for skrint

Prosessen med å ansette prorektorer er avsluttet. Snart skjer tilsetting av NTNUs dekaner. Sikrer dagens ordning at man får et godt nok utvalg av kandidater? Tja.

Gjesteskribenten:

Jeg valgte å si nei til cellegift

Mitt såkalte valg var jo ikke noe som ble gitt meg. Det oppsto fordi jeg stilte spørsmål.

- Hvorfor er det viktig å diskutere medvirkning?

- Debatten om medvirkning kommer aldri opp ved utenlandske universiteter. Hvorfor er den så viktig i Norge? spurte eksternt styremedlem Maria Strømme.

PST: Kina og Russland spionerer på norsk oljeteknologi

PST mener russiske, kinesiske og andre lands etterretningsorganisasjoner henter informasjon om den Norske oljesektoren.