iDI 50 år

Når instituttet feirer jubileum er det inkluderingen de vil trekke fram

- Når du drar rundt i andre miljø på samme fagfelt, både ellers i verden og i Norge, så har du ikke det samme mangfoldet som vi har her, sier Letizia Jaccheri. Nylig fikk hun en italiensk orden for sitt arbeid med likestilling.

Alf Inge Wang, Heri Ramampiaro og Letizia Jaccheri forteller at instituttet deres er et fint sted å være.
Publisert Sist oppdatert

Vi ønsker å se tilbake på hva som har skjedd og hva som skal skje framover. Da er det viktig å tenke på at det ikke er noe her som har skjedd av seg selv, men at det har vært et resultat av mye arbeid og instituttets verdier, forteller Heri Ramampiaro, instituttleder ved Institutt for datateknologi og informatikk.

Hans institutt feirer både at det er 60 år siden den første digitale datamaskinen, GIER, kom til NTNU, og at det er 50 år siden instituttet ble opprettet. Da skal de feire det instituttet har oppnådd, både når det kommer til teknologien og det de har oppnådd når det kommer til likestilling og mangfold.

Instituttet samlet seg på Clarion Brattøra for å feire.

Fikk italiensk orden

Dette gjøres tydelig med at professor Letizia Jaccheri ved instituttet nettopp har mottatt en italiensk ridderorden for arbeidet sitt med likestilling på feltet.

- Jeg ble så rørt da jeg satt i salen her under jubileet, fordi for 50 år siden hadde instituttet fire menn. Da jeg først kom hit i 1989 var fortsatt alle underviserne menn. En av dem, Reidar Conradi som var vår professor, ble interessert i dette med the Gender Gap på IT-feltet. En av grunnene til at det er så mange kvinner, spesielt blant studentene som det er den dag i dag, er fordi han ble interessert i dette allerede på 80-tallet, sier Jaccheri.

Letizia Jaccheri ble gjort stas på for prisen hun nylig fikk i Italia.

Det har vært noen pionerer, som også da har gjort at instituttet selv har blitt en pioner.

- Når du drar rundt i andre miljø på samme fagfelt, både ellers i verden og i Norge, så har du ikke det samme mangfoldet som vi har her, forteller hun.

Instituttleder Ramampiaro understreker at dette er en veldig stolt historie for insituttet og trekker fram at det har vært en rekke rollemodeller. Blant annet Jaccheri selv, som tidligere var leder på instituttet.

- Blir rørt når jeg tenker på hva han har oppnådd

Men det er også de innovative løsningene som har kommet fra instituttet som de ønsker å feire. Del av feiringen er å dele suksesshistorier som har kommet ut av miljøet rundt instituttet. En av dem er Kahoot. Som professor Alf Inge Wang sto bak. Han trekker fram at instituttet har vært gjennom en stor utvikling når det kommer til å oppmuntre hverandre.

- Da vi begynte her som doktorgradsstipendiater, da var det mer rammer for hva man kunne holde på med. Den litt mer dominerende gruppa hadde veldig klare ideér om hva man skulle gjøre. Da jeg første begynte med Kahoot var det en del av den eldre garde som syntes det var litt bortkastet tid å holde på å lage spill, forteller Wang.

IDI blir 50 år i år. For 60 år siden fikk NTNU sin første digitale datamaskin.

- I dag er vi mye flinkere til å heie hverandre fram, legger han til.

Det istemmer Jaccheri.

- Når jeg tenker på alt det Alf Inge har oppnådd så blir jeg så stolt, sier hun, tydelig bevegd.

- Han har delt det med oss hele veien og jeg blir like glad av det som om det skulle vært meg selv, fortsetter hun.

De sier at både det gode miljøet og friheten til å kunne undersøke ting de selv er interessert i, uten å bli styrt av en leder, eller av å måtte tjene inn penger, det er mye det som har gjort at de ønsker å være ved IDI. Heller enn å jobbe i det private.