Mange søkere til nye studietilbud ved NTNU

Mange søker seg til den nye femårige masteren i økonomi og administrasjon i Trondheim.

Frode Kjærland og Maiken Trane før oppstart: - Nå er vi så fornøyde. Vi er stolte over den modellen vi har fått til og de mulighetene den nye masteren vil gi studentene.
Publisert Sist oppdatert

Svært populært er også det nye medisinstudiet i Ålesund.

– I år fortjener det nye medisinstudiet overskriftene. Her er det 15,6 søkere per plass, noe som gir en andreplass på lista over de studiene ved hele NTNU som har flest søkere per plass, sier viserektor Annik Magerholm Fet i ei pressemelding fra NTNU.

Det er i høst 20 plasser på legestudiet i Ålesund.

NTNU i Ålesund bryter med den nasjonale trenden med reduksjon i antallet søkere. De har en oppgang på 12,7 prosent. Totalt 1799 søkere oppgir et studium ved NTNU i Ålesund som øverst på ønskelista.

Annik Magerholm Fet med faddere under fjorårets immatrikulering i Ålesund

- Prestisjestudium

I februar skrev Universitetsavisa om det nye siviløkonomstudiet som var på trappene. For første gang kan NTNU matche Norges Handelshøgskole med sin femårige integrerte master. Det som skiller den fra den allerede eksisterende masteren, er at du er sikret plass i alle de fem årene. På det ande studietilbudet må du ta bachelor først og så søke deg inn på masteren.

- Den nye masteren vil ha en profil knyttet til bærekraft og teknologi. Det er noe nytt og unikt. Ved å ta masteren ved NTNU kan du ta mange teknologiemner, sa professor Frode Kjærland ved NTNU Handelshøyskolen til UA.

Han var svært optimistisk på den nye masterens vegne.

- Det blir et nytt prestisjestudium, sa han - og så for seg at det blir et høyt karaktersnitt for å komme inn.

Det fikk han rett i. 450 har søkt seg til de 105 plassene. Studiet havner dermed på lista over de ti mest populære studiene ved NTNU.

LES OGSÅ: Nasjonal nedgang i søkertall på over tolv prosent
LES OGSÅ: - Færre søkere er som forventet
LES OGSÅ: Flere søkere enn studieplasser på Nesna

Populært med medisin i Ålesund

I februar i år signerte NTNU en samarbeidsavtale mellom NTNU og Helse Møre og Romsdal. Avtalen om den desentraliserte utdanninga innebærer at Ålesund for første gang tilbyr medisinstudier i byen. På forhånd har legestudentene gjennomført de to første studieårene i Trondheim, deretter flytter de for å fullføre studiene i Ålesund.

- Er vi klar over hvor stor begivenhet dette er? Det vil stå i historiebøkene, sa Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge da avtalen ble signert.

De feiret desentralisert medisinutdanning i Ålesund: Siri Forsmo til venstre, Øyvind Bakke i Helse Møre og Romsdal og Annik Magerholm Fet

Gjøvik: Noen studier øker

NTNU i Gjøvik har også nedgang i antallet søkere i tråd med de nasjonale tallene. I år er det 2371 søkere som har NTNU i Gjøvik som sitt førstevalg. Dette gir 2,5 søkere per studieplass, ifølge Samordna opptak.

Det vil nok derimot glede viserektor Gro Kvanli Dæhlin at søkertallene for bachelorstudiene i produktdesign, geomatikk og fornybar energi øker for tredje år på rad.

Den nettbaserte bacheloren i økonomi og administrasjon har 6,8 søkere per plass. Det gjør at også dette studietilbudet havner på NTNUs topp ti-liste.

– Til tross for noe nasjonal og lokal nedgang i antall førstevalgssøkere, ser at vi mange av studiene holder stabile søkertall. Det er flott at det er mange som ønsker å studere ved NTNU i Gjøvik, og vi ser frem til å ta imot de nye studentene til høsten, sier Dæhlin i ei pressemelding fra NTNU.

Manger søker seg til økonomi og administrasjon i Gjøvik. Gro Kvanli Dæhlin er viserektor.

Industriell økonomi og teknologiledelse ligger på topp med 1075 førstegangssøkere. Lista viser at økonomi og administrasjon og medisin er i skuddet for dem som skal bli studenter til høsten.

De ti mest søkte grunnstudiene ved NTNU er:

1) Industriell økonomi og teknologiledelse

2) Økonomi og administrasjon, Trondheim, bachelor

3) Medisin, Trondheim

4) Sykepleie, Trondheim

5) Psykologi, profesjonsstudium

6) Fysioterapi

7) Økonomi og administrasjon, Trondheim, 5-årig master

8) Datateknologi

9) Økonomi og administrasjon, Gjøvik, bachelor, deltid

10) Psykologi, bachelor