Hvis det hadde brutt ut krig i dag hadde mindre enn to prosent av ansatte og studenter ved NTNU i Trondheim fått plass i godkjent tilfluktsrom på campus.
Fakta
Tilfluksrom
I Norge er cirka 19 000 private rom med rundt 2,2 millioner plasser og cirka 600 offentlige rom med 300 000 plasser.
Tilfluktsrommene skal kunne tas i bruk på 72 timers varsel og man skal kunne opphold seg i tilfluktsrommet i minst seks timer.
Sivilforsvaret har ansvaret for klargjøring og drift av de offentlige rommene.
Eier og bruker av private tilfluktsrom har tilsvarende ansvar for sine tilfluktsrom.
Nå viser kalenderen 2025 og prosjektet ligger kraftig bak skjema. For tiden er Eiendomsavdelingen i ferd med å ferdigstille to tilfluktsrom, ett på Dragvoll i bygg 9, og ett i IT-bygget på Gløshaugen. Planen videre er å rehabilitere et tilfluktsrom i Gamle Elektro på Gløshaugen.
Innen året er omme skal altså Eiendomsavdelingen være i mål med tre av de sju tilfluktsrommene som det ble anbefalt å rehabilitere etter kartleggingen i 2022.
Plass til 828 mennesker
Hvis det i dag skulle oppstått en krisesituasjon ville i underkant av 2 prosent av alle ansatte ved NTNU Trondheim fått plass i tilfluktsrom som tilfredsstiller dagens standard. Det er rundt 37 000 studenter og nesten 9000 ansatte ved i Trondheim, og kun 828 plasser i tilfluktstsrom.
- Kapasiteten i det rehabiliterte tilfluktsrommet på Dragvoll vil være 498 personer, mens på Gløshaugen vil tilfluktsrommene i IT-bygget og Gamle Elektro romme 330 personer når de er ferdige. Når dette er sagt, så vil jeg presisere at NTNUs private tilfluktsrom er et tilbud til våre studenter og ansatte, og skal være et supplement til de offentlige tilfluktsrommene Trondheim kommune tilbyr sine innbyggere, sier eiendomsdirektør Arntsen.
Tilstanden på NTNUs tilfluktsrom er i varierende grad. Mesteparten av dem brukes i dag som lager for utstyr, og mange bærer preg av å ikke ha blitt jevnlig vedlikeholdt i mange år.
Peker på sparetiltakene ved universitetet
Ifølge eiendomsdirektør Frank Arntsen ved NTNU må forsinkelsen sees i sammenheng med sparetiltakene ved NTNU de siste par årene.
- NTNUs økonomiske rammebetingelser har endret seg betydelig siden vi satt målet om å sette i stand sju tilfluktsrom i løpet av 2023, og fremdriften er dessverre blitt forsinket.Eksakt når vi er i mål med rehabiliteringen av de sju tilfluktsrommene er usikkert slik situasjonen er nå, sier han.
-Hva tenker du om at tilstanden på NTNUs tilfluktsrom er i så dårlig stand basert på dagens krav?
- Jeg tenker at dette er en konsekvens av mange tiår med dyp fred, der NTNU, i likhet med mange andre aktører, har prioritert andre vedlikeholdsoppgaver gjennom årene.
Han sier at nå som verdenssituasjonen og trusselbildet har endret seg, jobber de for å sette i stand tilfluktsrommene igjen innenfor de ressursene og handlingsrommet de har.
Eiendomsdirektør Frank Arntsen sier tilfluktsrom av ulike grunner har havnet nedover på prioriteringslistene.Foto: Espen Halvorsen Bjørgan
Lovendring krever bygging av tilfluktsrom
Tilstanden til tilfluktsrom i Norge har jevnt over blitt dårligere de siste 20-30 årene. Frem til 1998 var det obligatorisk å bygge tilfluktsrom i bygg over en viss størrelse, men fra og med 1998 kunne utbyggere søke dispensasjon for å bygge tilfluktsrom i nybygg.
I forbindelse med Totalberedskapsmeldingen, en ny Stortingsmelding om totalberedskapen i Norge, vedtok nylig Stortinget at alle private og offentlig bygg på over 1000 kvadratmeter skal bygges med tilfluktsrom.
Sikkerhets- og beredskapssjef ved NTNU, Torkil Ramstad, er ikke tilfreds med NTNUs dekningsgrad av tilfluktsrom i dag.
- Mange av tilfluktsrommene i Norge, og ved NTNU, er ikke klare til bruk. At dette ikke har vært prioritert høyere i Norge over flere tiår, er et resultat at politiske beslutninger. Tilfluktsrom utgjør et kritisk beskyttelsestiltak i krig, og det er positivt at regjeringen har satt kapasiteten på tilfluktsrom i Norge på agendaen igjen, i lys av den endrede geopolitiske situasjonen, sier han.
- Det er viktig for NTNU å følge opp tilfluktsrommene våre etter krav som settes. Samtidig må vi erkjenne at det vil ta tid å få tilfluktsrommene i tilfredsstillende stand. , sier sikkerhets- og beredskapssjef Torkil RamstadFoto: Kamilla Østerberg
- Opprustning av planlagte tilfluktsrom har blitt bortprioritert på grunn av økonomi. Kommer du til å legge press på at det bør prioriteres mer penger til dette fra et sikkerhetsperspektiv?
- Det er naturlig at det må gjøres prioriteringer i økonomiske nedgangstider. Samtidig er det viktig å understreke at tilfluktsrom er et beskyttelsestiltak for de mest alvorlige krisene, som krig. Per idag er det ingen indikasjoner på at vi står overfor en slik situasjon, men vi må følge utviklingen nøye. Det gjelder både endringer i lovverk og nasjonale krav. Basert på dette vil vi gi råd til NTNUs ledelse om nødvendige prioriteringer innen sikkerhet og beredskap, sier Ramstad.
Det har blitt bestilt blant annet medisinsk utstyr og luftfilter, som vil være nødvendig dersom tilfluktsrommene faktisk må tas i bruk.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Tilstanden på NTNUs tilfluktsrom er i varierende grad. Mesteparten av dem brukes i dag som lager for utstyr, og mange bærer preg av å ikke ha blitt jevnlig vedlikeholdt i mange år.
Varierende krav til tilfluktsrommet
I henhold til forskriften for tilfluktsrom er det et krav om at rommene skal kunne ryddes og klargjøres i løpet av 72 timer, hvis situasjonen krever det.
Eiendomsdirektøren peker på at private tilfluktsrom, som er det de har på NTNU, skal settes i stand etter forskriften som gjaldt i byggeåret. Dette da i henhold til §40 i Forskrift om tilfluktsrom.
- Ett tilfluktsrom bygget i 1948 skal settes i stand etter den forskriften som gjaldt da, mens ett bygd i 1995 har andre krav til seg igjen. Dette betyr at det vil variere veldig mellom hva som er krav til et tilfluktsrom.
- Ikke noe jeg har tenkt over
Rett rundt hjørnet fra ett av tilfluktsrommene på Dragvoll som nettopp er satt i stand, sitter Venke Asbjørnslett, Jenny Viken Sørgård og Sara Nawab og leser. De har ikke fått med seg at et tilfluktsrom ligger rett rundt hjørnet fra der de sitter.
Skulle det plutselig ha vært behov for et slikt rom kunne de sånn sett vært blant de få som ville fått plass.
- Det høres jo veldig lite ut at det er bare to prosent som hadde fått plass. Men samtidig så er det jo ikke et behov jeg har tenkt over før du nevnte det nå, sier Sørgård.
Verdenssituasjonen har ikke gjort dem personlig mer bekymret.
- Det har selvsagt vært mer snakk om krig nær oss. Men jeg har ikke tenkt så mye på at det skal skje her i Norge, sier Nawab.
Venke Asbjørnslett, Jenny Viken Sørgård og Sara Nawab håper det ikke vil bli en reell problemstilling med manglende tilfluktsrom på campus.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Ville hatt plass til 6600 personer
NTNUs Eiendomsavdeling har utarbeidet en samlerapport om NTNUs tilfluktsrom. Ifølge kartleggingen skal alle NTNUs 32 tilfluktsrom kunne huse 6600 personer dersom de tilfredsstilte dagens krav.
Tilstanden på NTNUs tilfluktsrom er i varierende grad. Mesteparten av dem brukes i dag som lager for utstyr, og mange bærer preg av å ikke ha blitt jevnlig vedlikeholdt i mange år.
Eiendomsdirektøren peker på at private tilfluktsrom, som er det de har på NTNU, skal settes i stand etter forskriften som gjaldt i byggeåret. Dette da i henhold til §40 i Forskrift om tilfluktsrom.
- Ett tilfluktsrom bygget i 1948 skal settes i stand etter den forskriften som gjaldt da, mens ett bygd i 1995 har andre krav til seg igjen. Dette betyr at det vil variere veldig mellom hva som er krav til et tilfluktsrom.
498 personer skal kunne rommes i tilfluktsrommet på Dragvoll. Det er ikke spesielt egnet for langtidsopphold.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
- Skal være skiltet til tilfluktsrom
I rapporten er det en kort oppsummering av hvert enkelt tilfluktsrom ved NTNU, og hvor mange prosent feil/mangler rommet har.
Tilfluktsrommene som er i best stand befinner seg i kjelleren på Gunnerusbiblioteket, i kjelleren på Gamle Elektro og i Dragvoll, bygg 9.
Verst står det til i tilfluktsrommet på Varmeteknisk. Der er det 90 prosent feil/mangler, og følgende informasjon gis om rommet:
Lokalisert i kjeller, og benyttes som lager og
verksted. Den ene nødutgangsdøra er fjernet
i sin helhet, og generell tilstand er dårlig.
Mye tungt utstyr som må flyttes ut i løpet av
72 timer.
Ifølge Arntsen finnes det ikke et kart med oversikt over alle NTNU sine tilfluktsrom per i dag.
- Dersom en krise oppstår, hvordan skal studenter og ansatte ved NTNU vite hvor de skal evakuere?
- Ifølge forskriftene være skiltet til tilfluktsrom i byggene våre, så ansatte og studenter skal kunne finne frem ved å følge skiltene ved behov for å søke dekning, sier Arntsen.