Ytring

Mi casa es su casa

Bygget Skiboli skal etter planen rives for å gi plass til alle som flytter fra Dragvoll til Gløshaugen. Sara Brinch foreslår at bygget heller flyttes til en annen del av campus, for å bidra til campussamlingsprosjektets bærekraftambisjoner. 

Skiboli ble oppført i 1985. Skiboli skulle egentlig fungere som et forsøkshus for bruk av solenergi, men systemet for distribusjon av varme fra kanalene i mønet ned til lageret under bakken og derfra inn i rommet var ikke ferdig utviklet, og ble aldri installert.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Vi leser i Universitetsavisa at ProtestPub, KORO og den studentinitierte Skibolikomitéen inviterer til feiring av Skiboli, og betydningen av frie rom samt initiativer og organisering nedenfra. 

Denne feiringen støtter vi helhjertet opp om, og vi vil gjerne være med. Skiboli er nemlig Fakultet for arkitektur og designs hus, og det er et hus som står i en særstilling for våre fagmiljøer.

«I dag representerer (...) Skiboli unntaket fra den strenge byråkratiske arealstyringen som NTNU preges av, og som en trangere campus neppe vil kunne fri seg fra.», skriver de fire forfatterne av ytringen. De viser videre til at huset er brukt og administrert av linjeforeningen Broderskapet og at det er et hus som gjerne brukes av studenter og ansatte sammen. Det siste er riktig, men Skiboli er altså ikke et studentdrevet hus.

Det er NTNUs eiendom, leid og administrert av Fakultet for arkitektur og design, og vi åpner mer enn gjerne huset opp for arrangementer av den typen som holdes 20. mai.

Vi er helt enige i verdien av å ha et hus som Skiboli på campus. Det er i seg selv et materielt minne over den tidlige energieffektive arkitekturpraksisen, den gir 1980-tallets byggekunst et konkret uttrykk og står som en tankevekkende arkitektonisk kontrast til nabobygningene. Og ikke bare det. I en trangbodd virkelighet, i bygg og areal vi egentlig for lengst har vokst ut av, både i Sentralbygget, på Stripa og i Produktdesign-bygget, har et hus som Skiboli tjent mange funksjoner for oss. 

Det er et undervisningslokale, et møterom – for eksempel var prorektor Monica Rolfsen gjest der da AD-fakultetet holdt allmøte om formidling fredag før påske – det er en utstillingsarena og en festsal.

AD-fakultetets bruk av Skiboli viser hvordan Campussamlingsprosjektet kan tenke konstruktivt om flerbruk av areal. Å bruke samme antall kvadratmetre til å fylle en rekke ulike funksjoner, er å tenke arealeffektivt med formål langt utover det å redusere kostnader i bygging og drift. 

Vi ser ingen motsetning i effektiv arealbruk, og fellesskap, engasjement og tilhørighet. Jeg tror alle som har sett hvordan undervisningen gjøres i den 5-årige arkitektutdanningen og i siv. ing.-programmet i industriell design, der vi utnytter hver kvadratmeter til fulle og der rommene oppfyller en rekke ulike funksjoner gjennom studieåret, vil forstå hvorfor.

Flerbruksfunksjonen Skiboli representerer sto sentralt da vi sammen med de praktisk-estetiske fagmiljøene på HF detaljerte samlokaliseringen som skulle skje i KAMD, og Skiboli har stått sentralt for oss etter at KAMD på grunn av budsjettkutt ble tatt ut av campusprosjektet.

Da fakultetene i 2023 ble invitert til å definere og spille inn sine behov til opprettelsen av NTNUs Masterplan for bygg- og eiendomsutvikling, meldte Fakultet for arkitektur og design blant annet inn et tydelig behov for å få erstattet funksjonene som Skiboli fyller. Dette ble særlig viktig ettersom bygget vil måtte vike for å gi plass til det programmerte byggeprosjektet for HUMSAM-fagmiljøene. 

I Masterplanen som NTNUs styre vedtok på sitt møte i desember 2024, er dette behovet bakt inn i et av tiltakene som på sikt skal sikre samlokaliseringen av fakultetet vårt på Gløshaugen.

Overfor NTNUs Eiendomsavdeling og Campussamlingsprosjektet har vi foreslått at bygget kan tas ned og settes opp et annet sted på campus – og på den måten gi det et nytt liv, slik det en gang fikk et nytt liv på Gløshaugen da det ble flyttet fra sin opprinnelige plassering som del av en boligutstilling. Slik kan vi også bidra til campussamlingsprosjektets bærekraftambisjoner.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Ideen om å flytte Skiboli – til Grensen? – gjerne som et transformasjons- og samarbeidsprosjekt mellom studenter ved AD og IV, har jeg snakket om med tillitsvalgte studenter, og med representanter for linjeforeningen Broderskapet. Og da KOROs kuratorteam hadde sitt lanseringsarrangement sist høst – også det i Skiboli – fortalte jeg også om det samme. Som leder for Fakultet for arkitektur og design har jeg ikke gitt opp håpet om at det kan la seg gjøre, og at det da vil skje fordi vi samarbeider om å få det til. Jeg blir også gjerne med for å tenke høyt sammen med ansatte og studenter om hvordan vi sikrer flere av den type rom som Skiboli representerer, når nybyggene reises og campus fortettes.