Stockmanndagene

- Er dette en samtale eller en inkvisisjon?

Temperaturen ble høy da Klassekampens journalist Jo Skårderud førte en samtale med postdoktor Øyvind Eikrem om Eikrem-saken.

Jo Skårderud og Øyvind Eikrem i gang med samtalen om hendelsene i Eikrem-saken de siste fire årene.
Publisert Sist oppdatert

- Eikrem-saken kunne blitt kalt Marit Reitan-saken, sier tidligere førsteamanuensis Øyvind Eikrem til publikum og Jo Skorderud. Eikrem trakk ofte frem prorektor Marit Reitans rolle i saken om hans avskjedigelse i løpet samtalen som varte i en time.

Skårderud og Eikrem forløp med en tidvis amper stemning hvor Eikrem gjentatte ganger anklaget Skårderud om å presentere saken mellom ham og NTNU feilaktig.

Skårderud åpnet samtalen med en kort oppsummering av Eikrem-saken for de i publikum som ikke har komplett oversikt over alt som har utspilt seg i konflikten siden 2018. Allerede her ytret Eikrem at han ikke var enig i fremstillingen av hendelsene som har utspilt seg de siste fire årene.

- Det er mye riktig, men det er en del svært beskjemmende detaljer som opplagt er feil, svarte Eikrem Skårderud på hva som er feil med oppsummeringen.

Andresen filmet samtalen

I salen kunne man se Eikrems kollega Trond Andresen filme samtalen. Vedkommende har tidligere skrevet ytringer i forsvar for Eikrem.

Med seg hadde Eikrem en bildefremvisning hvor han blant annet viste til en av Adressas artikler om den tidligere førsteamanuensisen, samt Facebook-innlegg og e-poster han har fått innsyn i. Eikrem reiste seg flere ganger i løpet av arrangementet for å peke på setninger på skjermen for å understreke poenget sitt, blant annet jusprofessor Olav Torvund ved UiO sin vurdering av NTNUs rolle i saken.

Skårderud stilte Eikrem spørsmål om flere aspekter ved saken og de to diskuterte intervjuet med Resett, Filters avdekking av Eikrems tilknytning til en Facebook-konto med rasistisk og nynazistisk innhold og Datatilsynets dom.

- NTNU har brukt alle argumenter for å sparke meg

Stemningen ble amper da Skårderud konfronterte Eikrem med Facebook-kontoen. Kolleger av Eikrem tok angivelig et bilde av at han disponerte kontoen, noe som også var en del av avskjedigelsessaken NTNU førte mot Eikrem. Eikrem beskrev spørsmålet som utidig og ønsket ikke å uttale seg noe videre om saken.

En stjålen arbeidslaptop ble også tema i samtalen, og Eikrem ønsket ikke legge til noe om dette utenom at flere ansatte hadde tilgang til kontoret.

- NTNU får finne ut av det der. Det morsomme er at NTNU har brukt alle argumenter til å sparke meg. De mente det var fire separate grunnlag til å avskjedige meg. De mente også, det er så latterlig at det er vanskelig å tro, at jeg angivelig hadde bra mediatekke. Det var en grunn som var skjerpende med tanke på avskjed. Dette er nivået. Jeg har vanskelig for å ta dette her alvorlig, sier Eikrem om NTNUs årsaker til å avskjedige ham.

Ved flere anledninger brøt Skårderud inn og ba Eikrem om å ikke navngi personer som så langt ikke er navngitt i media. Varaordførerer i Trondheim Mona Bergers Facebook-innlegg om Eikrem-saken var også et tema Eikrem ville diskutere, og mente at hun hadde argumentert på vegne av andre på sosiale medie-plattformen.

- Gikk så godt som det kunne gått

Eikrem mener at en kommisjon bør settes ned for å granske NTNUs behandling av avskjedigelsen.

I 2021 gikk NTNU til forlik med Eikrem som sikret ham en avtale om en fireårig post doc-stilling ved NTNU. Eikrem viste et bilde av Dagens Næringslivs oppslag om forliksavtalen med overskriften “uanstendig fet sluttpakke til omstridt førsteamanuensis”

- Jeg har full tiltro til at jeg kan skaffe meg en annen jobb. Vær så snill. Dette gikk så godt som det kunne ha gått. Jeg tenkte at blir det avskjedigelse er det kjempeflott fordi da går det til retten og vi kommer til å knuse dem. Etter noen timer ringer de og sier de vil forhandle. Jeg var sliten og tenkte at her er det syv millioner. Jeg tar den. Men jeg syns at ansatte ved NTNU bør vite at dette er nivået NTNU opptrer på.

- Føler du at du vant, spør Skårderud.

- Jeg har ingen kommentar utover det jeg har sagt. Vi vil se hva fremtiden vil bringe.

Eikrem erklærte avslutningsvis at det er opp til NTNU når Eikrem-saken blir ferdig.

- Det er ekstremt alvorlige ting som har kommet på bordet og det syns jeg de burde nedsette en kommisjon til å granske. Det er kun på den måten at NTNUs ansatte kan bli behandlet på en rettferdig måte.