Stor skepsis til rapporten om utsatte humaniorafag

KD vil gå i dialog med universitetene, og finansieringen av utsatte humaniorafag vil bli avklart i vårens stortingsmelding.

Fonetikk er et av fagene som man mener burde være inkludert i ekspertgruppas rapport.
Fonetikk er et av fagene som man mener burde være inkludert i ekspertgruppas rapport.
Publisert Sist oppdatert

I september 2019 leverte en ekspertgruppe sin rapport om utsatte humaniorafag. Utvalget anbefalte en beredskapsløsning, hvor det helt unntaksvis gis ekstra midler til fag på masternivå som oppfyller visse kriterier.

Høringen av rapporten viser at det er svært ulike syn på særfinansiering i fagmiljøene, og det er liten støtte til utvalgets forslag til løsning.

UA har tidligere skrevet om rapporten, og om kritikken av den.

Les mer: Foreslår egen finansiering av utsatte humaniorafag

Les også: Tviler på om utsatte fag blir berget med foreslått løsning.

Mange kritiske til rapporten

Det kom inn 35 høringsinnspill til rapporten, melder Kunnskapsdepartementet. Det var noen få instanser som støttet rapporten, men de øvrige er kritiske til analysen og anbefalingene.

Kritikken går særlig på at ekspertgruppen har definert «utsatte fag» for snevert, at problemene er større enn analysen viser og at beredskapsordningen ikke vil løse problemene.

Nå vil Kunnskapsdepartementet snakke med Universitets- og høyskolerådet og institusjonene for å undersøke situasjonen for små fagområder som tidligere har tilhørt større studiefag. KD vil også gå i dialog med Kulturdepartementet.

«Basert på dette vil Kunnskapsdepartementet vurdere behovet for en særfinansieringsordning for utsatte fag i styringsmeldingen», skriver KD i en pressemelding.

Les også: Tar til orde for at fonetikk ikke må forsvinne.

– Komplisert sak

– Både rapporten og tilbakemeldingene har vist at dette er en komplisert sak. Men jeg mener vi må finne en bedre løsning enn vi har i dag. Til våren skal regjeringen legge frem en stortingsmelding om styring av universitetene og høyskolene, sier forskningsminister Henrik Asheim i en pressemelding.

Han mener spørsmålene om finansiering av utsatte humaniorafag hører hjemme i denne stortingsmeldingen.

Powered by Labrador CMS