Britiske universiteter satser på vegetarmat

Studentene ved London School of Economic vil forby storfekjøtt på campus for å begrense klimaendringene.

Flere britiske universiteter fjerner kjøtt fra menyen.
Flere britiske universiteter fjerner kjøtt fra menyen.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er korrigert i sjette avsnitt, der kjøtt er endret til storfekjøtt.

- Aldri har så mange studenter kuttet ut kjøtt, egg og melkeprodukter for å begrense sitt klimafotavtrykk, sier studentrepresentant Phoebe Woodruff til The London Economic.

Hun stod i spissen for å få vedtatt forbudet.

Woodruff representerer også dyrevernorganisasjonen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

Et flertall av studentene voterte for forslaget. Nå jobber studentorganisasjonen for at London School of Economics skal iverksette forbudet og tilby vegetariske retter framfor storfekjøtt framover. LSE har allerede innført flere vegetariske alternativer på serveringsstedene, blant annet har de etablert to vegetarkaféer på campus.

Tidligere har Universitetet i Cambridge og Goldsmiths College, som er en del av Universitetet i London, innført et lignende forbud. Førstnevnte innførte allerede i 2016 et plantebasert kosthold.

Spørsmålet om å droppe storfekjøtt på menyen er noe som debatteres heftig ved mange universiteter, blant annet ved Universitetet i Edinburgh og Universitetet i East Anglia.

Ett av tiltakene i NTNUs miljøhandlingsplan som har vært på høring, er at universitetet skal redusere klimaavtrykket ved eget matinnkjøp ved å velge leverandører som tilbyr vegetarmat og fisk. Det blir imidlertid ikke slutt på å servere kjøtt hvis forslaget til plan blir vedtatt. Målet er at det alltid skal finnes alternativer til kjøtt.

- Å erklære NTNU som vegetaruniversitet ville vært for inngripende, sa dekan Øyvind Weiby Gregersen da UA intervjuet ham om miljøutviklingsplanen.

Ved juletider hadde nasjonen en skakende debatt om kjøttservering på julebord. Debatten ble utløst av at Universitetet i Bergen ville være klimanøytral og derfor ikke ville servere ribbe og pinnekjøtt

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.