Kraftig økning i antall kusma-smittede

Ifølge smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune er 76 personer mistenkt smittet av kusma. 67 av disse har hittil fått påvist smitten, og de fleste er tilknyttet NTNU og HiST.

Isoleres. Mange av de smittede er studenter ved NTNU og HiST, og noen har vært innlagt ved St. Olavs Hospital. Arkiv.
Publisert Sist oppdatert

Antallet studenter som er smittet av kusma økte kraftig i forrige uke. Smittevernoverlegen er spent på hvordan det går. Så langt er 76 personer mistenkt smittet av kusma, mens viruset til nå er påvist hos 67 av disse.

- De fleste tilfellene har tilknytning til studentmiljøet ved NTNU og HiST, sier Sagvik.

Sagvik forteller at man har erfart en kraftig stigning i antall smittede i uka som gikk.

- I går sank antallet noe, men vi er spente på utviklingen i dagene som kommer, sier hun.

Man antar at kilden for det som nå må karakteriseres som en epidemi, er uvaksinerte, utenlandske studenter, som har pådratt seg smitten i hjemlandet.

Kan bli steril

Kusma er betegnet som en barnesykdom. For voksne kan det medføre alvorlige helsemessige konsekvenser å bli smittet. Menn risikerer testikkelbetennelse, som kan gi nedsatt fruktbarhet og i verste fall medføre sterilitet. For begge kjønn gjelder forhøyet risiko for hjernehinnebetennelse og betennelse i bukspyttkjertelen.

Om man ikke pådrar seg komplikasjoner, brenner infeksjonen vanligvis ut i løpet av 7-10 dager. Sagvik opplyser at tre personer er innlagt på sykehuset så langt. De øvrige er bedt om å isolere seg hjemme til de er blitt friske.

Mange er studenter ved NTNU og HiST. Flere av studentene er utenlandske og har usikker vaksinasjonsstatus. Noen av de smittede studentene har vært innlagt ved St. Olavs Hospital.

Anbefaler MMR-vaksine

For de som har hatt kontakt med en pasient med kusma, anbefaler kommunen MMR-vaksine for alle som ikke har gjennomgått sykdommen.

I samråd med Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet jobber man nå med å spore opp nærkontakter, for å gi informasjon om sykdommen og gi tilbud om vaksine til de som ikke har gjennomgått sykdommen tidligere, ifølge Sagvik.

Smittevernoverlegen ber nærkontakter som ikke har hatt kusma om å ta kontakt med Vaksinasjon og smittevernkontoret i Trondheim kommune, for vaksinering. Vaksinen er gratis for de som har behov for vaksine.

De fleste av de smittede studentene er hjemmehørende i Trondheim, men nå kommer det også melding om at studenter fra både Øst- og Vestlandet er smittet.

Kusma er en virusinfeksjon som gir feber og hevelse i spyttkjertlene, i de fleste tilfellene er det dobbeltsidig. Symptomene er hevelse og ømhet i spyttkjertlene foran øret samt smerter ved tygging. Kjertelhevelsen kan vare inntil 10 dager.