De som inntar styrerommet til høsten, skal lose NTNU inn i en viktig periode med omfattende endringer i ledelsen. Igjen håper valgkomitéen på kamp om hvem som skal tale de midlertidig vitenskapelig ansattes sak.
Siste møte. Sekretær Kristin Wergeland Brekke, leder professor Ole-Jan Iversen og tillitsvalgt Svein Olav Antonsen fra Forskerforbundet (nærmest) holdt i går sitt siste valgkomitémøte i nåværende valgperiode.Sølvi W. Normannsen
2013 blir året da hele styret skal erstattes, ny rektor og nye prorektorer skal innsettes, og dekaner skiftes ut. UA har tidligere skrevet at så mange som 60-70 universitetsledere på alle nivåer kan være skiftet ut i løpet av neste år. Også NTNUs mektige informasjons og organisasjonsdirektør Trond Singsaas har bedt om avløsning.
Blir premissgivere
- Det styret som velges nå, blir en premissgiver for det neste styret som overtar i 2013, sa professor Ole-Jan Iversen, valgkomiteens leder, da han innledet komitéens møte i går.
I løpet av en uke skal kandidatene for de midlertidig vitenskapelig ansatte være på plass. Og utfordringen i år er den samme som i tidligere år:
Kandidatene står ikke i kø. Valgdeltakelsen har ligget på sjenerende lave 12-15 prosent de siste årene.
Allikevel, valgkomitéen gyver igjen løs på oppgaven med å få flest mulig av begge kjønn og ulik bakgrunn til å kjempe om denne ene styreplassen. Det er ett år siden fransk-kanadiske Julien Bourrelle sikret seg majoriteten av stemmene. Bedre reklame for hvor interessant det er å sitte i NTNUs styre, kan valgkomitéen neppe få.
På spørsmål fra Iversen om han føler at han har fått gjennomslag for sine synspunkter, om han blir hørt og inkludert, svarer Bourrelle ja, ja – og ja.
HMS og fast jobb
- Både jeg og studentrepresentantene føler at styret virkelig er interessert i våre synspunkter og meninger. Både styret og rektoratet inkluderer oss. Vi har en veldig god dialog, understreker Bourrelle, som beskriver sin styreperiode som virkelig veldig interessant så langt.
Han fremhever også åpenheten som rår, dersom de føler behov for å ta opp spørsmål utenfor styremøtene møter de åpne dører.
- Selvfølgelig, graden av inkludering avhenger av at man selv er utadvendt, tar kontakt, og viser at man virkelig vil bidra, sier Bourrelle, som er stipendiat ved Fakultet for arkitektur og billedkunst.
Da han gikk til valg, var han særlig opptatt av situasjonen for det stadig økende tallet på utenlandske stipendiater. Midlertidig vitenskapelig ansattes mulighet til fast ansettelse var en annen utfordring.
- Dette vil fortsatt være viktige tema. Neste år blir et spennende år på grunn av de store endringene i styre og ledelse, men både helse- miljø og sikkerhet og utvikling av satsingsområder blir viktige saker for styret fremover, sier Bourrelle.
Facebook for blesting
Inspirert av Bourelle, som brukte Facebook aktivt i sin valgkamp i fjor, tar Valgkomitéen nå i bruk FB for å bleste valget. Et nettsted for direkte kommunikasjon mellom velgere og kandidater har vært etterlyst i flere år. Valgkomitéens sekretær, Kristin Wergeland Brekke, håper FB-siden kan bidra til å spre informasjon om valget, motivere potensielle kandidater, og spore til debatt.
Fristen for å melde seg eller foreslå kandidatur går ut 7. mars klokken 16. 00. De midlertidig vitenskapelige ansatte har et medlem og et varamedlem i NTNUs styre, mer info finnes på NTNUs valgsider.
Det skulle være nok kandidater å velge blant. Ved NTNU står det rundt 1 860 personer i manntallet over midlertidig vitenskapelige ansatte, - stipendiater, postdoktorer, forskere og universitets¬lektorer. Å sitte i NTNUs styre er et lønnet verv, som gir 55 000 kroner pluss 4 000 kroner per møte. Etter pliktarbeidforskriften har stipendiater rett til permisjon eller forlengelse uten lønn for medgått tid til styremøter og forberedelse.
Kristin Wergeland Brekke understreker at de trenger flere kandidater av begge kjønn. I fjor var det helt tørke. To dager før forslagsfristen gikk ut, stod det null navn på blokken. Etter ekstra kunngjøringer på Innsida, samt oppslag i UA, poppet det opp ti kandidater i siste liten.