Kristian Steinnes kan bli valgt inn i Forskerforbundets hovedstyre

Steinnes er foreslått av forbundets valgkomite. Lokallaget ved NTNU står ikke bak forslaget.

- Tvangsflyttingen er et angrep på min faglige integritet, sa professor Kristian Steinnes da han ble tvangsflyttet vekk fra Institutt for historiske studier. Nå får han jobbe sammen med historikerne i institutt Y.
- Tvangsflyttingen er et angrep på min faglige integritet, sa professor Kristian Steinnes da han ble tvangsflyttet vekk fra Institutt for historiske studier. Nå får han jobbe sammen med historikerne i institutt Y.
Publisert Sist oppdatert

– Vi er meget overrasket. Vi har foreslått helt andre personer, sier styreleder Patric Wallin i Forskerforbundet ved NTNU til Forskerforum.

Steinnes, som er professor ved Institutt for moderne samfunnshistorie, havnet i sentrum i det som allerede den gangen var en bitter og langvarig konflikt ved Institutt for historiske studier. I juni 2018 omtalte Universitetsavisa et brev forfattet av 12 vitenskapelig ansatte og sendt til NTNU-ledelsen, hvor de protesterte mot at Steinnes ble besluttet tvangsflyttet bort fra instituttet.

Denne striden gikk så langt som at NTNU-styret et og et halvt år senere vedtok å dele instituttet i to med begrunnelse i det som ble oppfattet som uforsonlige personkonflikter.

Konflikten som Steinnes ble involvert i kom til overflaten mot slutten av tida han var leder av Forskerforbundet ved NTNU. Ledelsen ved institutt og fakultet begrunner beslutningen om tvangsforflytningen med at det er en konflikt av personalmessig art.

Samtidig kom det fram motsetninger mellom Steinnes og lokale ledere i Forskerforbundet. Ingen derfra ville den gangen gi ham støtte offentlig. På spørsmål fra UA om hva han tenkte om det, svarte han slik:

Fikk nei til advokatbistand

Fakta

Valgkomiteens innstilling

Leder

Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet

Nestleder

Kristian Vilhelm Eger Mollestad, Presteforeningen – ny

Medlemmer

Sebastian Eiter, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

Kristin Lofthus Hope, Høgskulen på Vestlandet (HVL) – ny

Belinda Eikås Skjøstad, Universitetet i Oslo (UiO)

Kristian Steinnes, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) – ny

Hugues Verdure, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) – ny

Varamedlemmer

1. varamedlem: Bente Ovèdie Skogvang, Høgskolen i Innlandet – ny

2. varamedlem: Randi Godø, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design – ny

3. varamedlem: Gisle Andersen, NORCE – Norwegian Research Center – ny

Fact: Click to add text

- Jeg registrerer det, og det skuffer meg.

Steinnes søkte Forskerforbundet sentralt om midler til advokatbistand. Dette ble avslått. Dette førte til at flere ytret kritikk mot måten de håndterte saken på.

Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen besluttet å donere 40 000 kroner i advokatbistand til Steinnes. Det var i den forbindelse at Steinar Vagstad, daværende leder for Forskerforbundet ved UiB, skrev i UA at «Selv er jeg veldig glad for å være tillitsvalgt ved Universitetet i Bergen og ikke ved NTNU.» Mens Jon Anders Risvaag ved Forskerforbundet, NTNU, sa til UA at han oppfattet dette vedtaket som en mistillitserklæring.

Kristian Steinnes sier til Forskerforum at det var svært kjedelig å få navnet sitt knyttet til en slik konflikt på dette viset. I da har han lagt saken bak seg.

- Men konflikten har styrket meg i mitt syn på hvor viktig det er å ha en god fagforening i ryggen, sier Steinnes til Forskerforum. Han begrunner sin beslutning om å stille til valg blant annet i ønsket om å styrke fagforeningsarbeidet i institusjoner som blir stadig mer toppstyrte. I dag har han ingen onde følelser for Forskerforbundet, tvert i mot.

- Problematisk

Wallin sier til Forskerforum at man opplever prosessen som «problematisk.»

- Som det nest største lokallaget i Forskerforbundet ønsker vi en representant som også har et verv i lokallaget, noe Steinnes ikke har hatt på mange år, sier Patric Wallin.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.