Avtalen med Statoil vil bidra til økt oljeutvinning, mener professor Peter M. Haugan.Walther Wehus
Rektor Dag Rune Olsen: Fastholder at avtalen vil innebære ei satsing på fornybar energi.Ingvild Festervoll Melien
Akademiaavtalen skal videreutvikle det langsiktige samarbeidet mellom UiB og Statoil. Avtalen trer i kraft fra 1. januar 2015 og innebærer at universitetet får 11 millioner kroner årlig fra Statoil i fem år.
Reagerer på presentasjonen
Kommunikasjonsavdelingen ved UiB poengterte i en artikkel at «Fornybar energi er ett av flere områder UiB vil styrke forskningsinnsatsen innenfor», som følge av avtalen med Statoil.
- Vi står foran en av menneskehetens største utfordringer. Både UiB og akademia generelt må være så proffe at de forstår hvordan ting blir lest, og de har et ansvar for å ikke villede offentligheten, sier Drange til På Høyden.
Drange er professor i oseanografi ved Geofysisk institutt.
Fire satsingsområder
Akademiaavtalen har fire satsingsområder: Reservoarprediksjon, ukonvensjonelle ressurser (herunder produksjon av gasshydrater), energiomstilling og geotermisk energi.
Midlene forvaltes av en styringskomité, satt sammen av representanter fra UiB og Statoil.
Mener rektor villeder
I nyhetstipset som ble sendt ut til en rekke redaksjoner, er et sitat fra rektor Dag Rune Olsen framhevet. Her uttaler rektor Dag Rune Olsen at «– Pengene vil styrke UiBs evne til å satse på forskning som bidrar til fornybar energi.»
Helge Drange mener dette er villedende kommunikasjon.
– «Fornybar energi» har en fremtredende posisjon i pressemeldingen. Og dette ender også med å bli kortversjonen ut, sier han til På Høyden.
Fornybar-nyhet gikk landet rundt
Nyheten ble plukket opp av nyhetsbyrået NTB, som sendte saken ut til sine abonnenter, som i hovedsak er medieredaksjoner, departementer og bedrifter. I sin pressemelding skrev NTB at «Universitetet i Bergen får forskningspenger fra Statoil». I ingressen som følger heter det at «Universitetet i Bergen (UiB) får 55 millioner kroner fra Statoil til forskningssatsing på fornybar energi». NTB-nyheten ble plukket opp av en rekke abonnenter, som publiserte nyhetssaker vinklet på at UiB mottok Statoil-midler for å satse på fornybar energi.
Helge Drange mener dette er en forenkling, og han legger ansvaret på UiB.
- Grønnvasking
– Dette er å markedsføre en avtale på svakt, mangelfullt eller sviktende grunnlag. Har dette skjedd bevisst, er det grønnvasking. Har denne undergravingen av fakta skjedd ubevisst, vitner det om mangelfull kontroll eller undergraving av fakta. Da bør rektorat eller dekan gå ut og beklage, sier Helge Drange.
Han peker på at det er høyst uklart hvor mye av avtalen som er forskning på fornybar energi.
– Men reservoarmodellering og produksjon av gasshydrater er i alle fall ikke fornybar energi.
– Hva med satsningsområdet energiomstilling?
– Det kan være fornybar energi. Og det kan ikke være det. Når budskapet kommer ut slik slik tilfellet er i denne saken, reiser det uansett spørsmål om de som har skrevet pressemeldingen forstår hvordan den vil bli lest og forstått, sier Helge Drange.
– I beste fall ubalansert
Professor i osanografi, Peter M. Haugan har i dag et innlegg i På Høyden der han påpeker at om lag en femtedel av midlene i Akademiaavtalen er bundet opp i støtte til Center for Integrated Petroleum Research (CIPR). Senteret har som et av sine hovedmål å bidra til økt oljeutvinning.
– Man kan ikke ta ansvar for alle oppslag som kommer i alle medier, men det blir i beste fall ubalansert å presentere dette som en avtale som styrker UiBs satsing på fornybar energi, når det eneste vi vet helt sikkert at avtalen vil dekke er økt utvinning, sier Peter M. Haugan til På Høyden.
Rektor Dag Rune Olsen mener at kommunikasjonsavdelingen har dekning for fremstillingen av avtalen.
– Både tittelen: «55 millioner til forskning fra Statoil», ingressen: «Fornybar energi er ett av flere områder UiB vil styrke forskningsinnsatsen innenfor», og sitatet: «Pengene vil styrke UiBs evne til å satse på forskning som bidrar til fornybar energi», mener jeg det det må være belegg for i avtalen vi har inngått med Statoil, sier Dag Rune Olsen til På Høyden.
Han påpeker at både geotermi og energiomstilling er to prioriterte områder.
– De to øvrige er knyttet til fossilt brensel. Ved UiB er det bygd opp en omfattende aktivitet innen petroleumsforskning, blant annet gjennom 10 år med SFF-finansiering. Vi har ønsket å bygge opp forskning på andre og fornybare energikilder, men har ikke hatt økonomisk mulighet til å realisere disse ambisjonene i samme grad som innen petroleumsforskning.
Åpner for satsing på fornybar energi
- Han sier at avtalen med Statoil åpner for økt forskning på fornybar energi ved UiB.
– Det mener jeg er positivt. Med utgangspunkt i sitatene hentet fra UiB sine nettsider kan jeg vanskelig se at kommunikasjonsavdelingen ved UiB har bidratt til en feilaktig fremstilling av avtalens innhold.