Over halvparten av landets studentboliger er eldre enn 30 år, og 7000 av disse har behov for oppgradering innen 2030, ifølge en oversikt fra Husbanken. Derfor åpnet Husbaken i 2024 for å kunne søke om støtte til rehabilitering av boliger.
Dette gjorde Sit, og har nå fått tilskudd til rehabilitering og ombygging i sju ulike prosjekter i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.
Det skriver de i en pressemelding.
Vil ta vare på eldre bygg
- Vi søker ikke bare om å bygge nye studentboliger. Som ansvarlig byggherre er vi opptatt av å ta vare på våre eldre bygg, sier boligdirektør i Sit, Lisbeth Glørstad Aspås i pressemeldingen.
Ett av disse byggene er Bøgata 42, som nå skal oppdateres. Dette mener Aspås har flere fordeler.
- Rehabilitering er både miljømessig bærekraftig og økonomisk tilpasset studentenes behov, sier Aspås.
Boligdirektør i Sit, Lisbeth Glørstad Aspås ønsker å ta vare på de eldre byggeneFoto: Borgar Sagbakken
De 31 studentboligene i Bøgata skal nå totalrenoveres innvendig, noe som vil føre til økt bokvalitet samt bedre tekniske og energieffektive løsninger. Etter planen skal de stå ferdige ved studiestart 2026.
– Spennende og meningsfullt
Prosjektet gjennomføres som en totalentreprise med samspill og ble tildelt Christie & Opsahl AS etter en åpen konkurranse. I et marked som har vært preget av usikkerhet, konkurser og nedskalering, er dette et viktig prosjekt for entreprenøren.
- Dette er et spennende og meningsfullt rehabiliteringsprosjekt. Her får vi muligheten til å bidra til økt bokvalitet for fremtidige studenter, samtidig som vi etablerer et nytt og viktig forhold med Sit som byggherre. Vi synes det er svært positivt at Sit velger å rehabilitere fremfor å bygge nytt. Det er både bærekraftig og fremtidsrettet, sier Jørgen Ervik, prosjektsjef i Christie & Opsahl AS.
Ervik leder en egen avdeling for rehabilitering, ombygging og tilbygg i Christie, som spesialiserer seg på lignende prosjekter.
- Vi ser en tydelig vekst i markedet for byggfornyelse. I 2022 etablerte vi en egen ROT-avdeling (rehabilitering, ombygging og tilbygg) for å styrke vår satsing på dette området. På fire år har avdelingen økt sin årsomsetning fra 50 til 240 millioner kroner i vårt fylke. Målsetningen for 2026 er 300 millioner kroner, sier Ervik.
Bøgata 42 i Ålesund ligger rett i nærheten av Ålesund campus og er i gangavstand for studentene.Foto: Sit
Fakta
Fakta om prosjektet:
Byggherre: Sit – Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim
Totalentreprenør: Christie & Opsahl AS
Kontraktssum: 32,2 millioner kroner
Tidsplan:
Oppstart byggeplass: august 2025
Ferdigstillelse: juli 2026
Innflytting og prøvedrift: semesterstart høsten 2026
Dette skal gjøres:
Full innvendig rehabilitering: Nye overflater, bad og kjøkken i alle hybler. Oppgradering av fellesarealer.
Nye tekniske anlegg: Oppgraderte energiløsninger, balansert ventilasjon og moderne styringssystemer.
Vinduer og dører: Skiftes ut for bedre inneklima og energieffektivitet.
Uteområde: Oppgradering til et mer brukervennlig og attraktivt uterom.
Ønsker å bygge flere studentboliger
Administrerende direktør i Sit, Morten Wolden, sier han gleder seg over det nye samarbeidet, men understreker at rehabiliteringsprosjektet ikke erstatter behovet for nybygg i Ålesund.
- I dag har vi boliger til om lag 16,3 prosent av studentene i Ålesund. Dette er langt unna vårt mål om minst 20 prosent dekningsgrad. Vi vet at mange studenter ønsker å bo hos oss, men ikke får plass, sier Wolden.
Wolden sa i en pressemelding fra Sit i 2024 at han ønsket statlig tilskudd for byggingen av nye studentboliger, dette ønsket har han delvis fått oppfylt.
- Vi har blant annet fått tilskudd fra Husbanken til bygging av 48 nye studentboliger på Sørsida i Ålesund, avslutter Wolden.