Ytring

Gunnerusbiblioteket skal åpnes igjen, men det kan ta tid

- Det var både riktig og nødvendig å stenge deler av Gunnerusbiblioteket, skriver Sigurd Eriksson og Tor Grande i innlegget under. 

- Vi håper å kunne åpne den flotte og nyoppussede lesesalen for dere før jul. Samtidig gjenstår det fortsatt omfattende sikringsarbeid før ytterligere gjenåpning er i sikte, skriver Sigurd Eriksson, til venstre og Tor Grande
Publisert Sist oppdatert

I sommer måtte vi stenge deler av Gunnerusbiblioteket etter en alvorlig sikkerhetshendelse. Vi har stor forståelse for at både studenter, ansatte og allmennheten har vært bekymret for tilgangen til biblioteket.

Etter hendelsen i sommer har selskapet SafeTec gjennomgått kritiske verdier ved Gunnerusbiblioteket og vurdert sårbarhet og risiko for skade på og tyveri fra NTNUs dyrebare spesialsamlinger. Vi har nettopp fått rapporten som oppsummerer SafeTecs arbeid, og den viser at det var både riktig og nødvendig å stenge deler av biblioteket.

Til NTNUs studenter og ansatte vil vi si at vi håper å kunne åpne den flotte og nyoppussede lesesalen for dere før jul. Samtidig gjenstår det fortsatt omfattende sikringsarbeid før ytterligere gjenåpning er i sikte, og det er umulig å gi et nøyaktig tidspunkt for når dette kan skje.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Selv om deler av arealene er stengt, er det fremdeles mulig å avtale tilgang til våre spesialsamlinger. Og våre ansatte er tilgjengelig for rådgivning og støtte. De som vil hente eller levere bøker, kan gjøre det på Lysholmbiblioteket, som ligger et par hundre meter unna Gunnerusbiblioteket, eller ved et av de andre bibliotekene våre. 

Det har alltid vært nødvendig å avtale besøk for å få tilgang til spesialsamlingene våre, og slik er det nå også. Men vi har siden i sommer utvidet åpningstiden for tilgangen til spesialsamlingene.

Uvurderlige, uerstattelige kulturhistoriske skatter finnes i Gunnerusbiblioteket. Gjennom nesten 250 år har biblioteket bygd opp ei samling av regional, nasjonal og internasjonal betydning gjennom donasjoner og kjøp. I samlingene finnes alt fra en førsteutgave av Isac Newtons hovedverk, Principia Mathematica, utkastene til Norges grunnlov og andre verk som har svært høy kultur- og vitenskapshistorisk betydning.

NTNU har ansvaret for å sikre at de verdifulle samlingene oppbevares på et trygt sted. Vi har sett eksempler på tyverier ved biblioteker og museer både i Norge og internasjonalt, og vi må gjøre alt vi kan for å unngå at noe slikt skal skje her hos oss.

Samtidig har NTNU også ansvar for at bibliotekets verdier og samlinger er tilgjengelige for studenter, ansatte og publikum. Vi har ikke mulighet til å gå inn i detaljer i rapporten fra SafeTec, men den peker på både tekniske, fysiske og organisatoriske svakheter ved biblioteket, slik vi hadde det fram til i sommer.

 Noen mangler er det enkelt å utbedre. Derfor håper vi det er mulig å åpne lesesalen for NTNUs ansatte og studenter før jul, men det gjenstår å avklare eksakt omfanget av dette arbeidet. Andre tiltak kan ta lengre tid. Det kan for eksempel bli behov for å gjøre fysiske endringer i lokalene våre. Derfor er det akkurat nå umulig å gi et nøyaktig tidspunkt for når vi kan åpne.

Nå vil vi gå nøye gjennom rådene fra SafeTec. Rapporten gir oss svært viktig kunnskap i det videre arbeidet mot ytterligere åpning av Gunnerusbiblioteket. Dette arbeidet vil vi gjøre i tett samarbeid med NTNUs eiendomsavdeling og Seksjon for vakt og service. Målet er at biblioteket skal være så åpent og sikkert som mulig, slik at vi klarer både å vise fram og sikre de verdifulle samlingene vi har for framtida.